Desert pariziene cu jeleu de cirese

Postat de mirela0911 in Prajituri
10 Iun 2018 | 2498 vizualizari
Desert pariziene cu jeleu de cirese

Pentru ca primisem cateva cirese, am zis sa pregatesc ceva cu ele, sa nu le consumam doar asa! Am facut aceste pariziene cu umplutura de jeleu de cirese, o bunatate! 

Ingrediente

Pt. aluat:

  • 1 kg faina alba
  • 1/2 lgt sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lgt zahar
  • 2 lg faina
  • cca 400 ml lapte
  • 2 oua
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 50 ml ulei
  • 2 lg zahar

Pt. umplutura:

  • 500 g cirese fara samburi
  • 4-5 lg zahar
  • 30 g amidon
  • 100 ml apa
  • 1 lg plina cu gem de afine

Pt. uns:

  • 1 ou
  • 2 lg lapte
  • 20 g zahar vanilat

Mod de preparare

Aluatul: Se prepara maiaua. Se incalzesc usor cca 150 ml lapte. Se adauga 1 lgt zahar, 2 lg faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa se activeze.

Intr-un bol se cerne faina si se pune intr-o parte sarea. Se face in mijloc o gropita in care se toarna maiaua, uleiul, ouale batute si coaja de lamaie. Restul de lapte se incalzeste usor impreuna cu cele 2 lg de zahar. 

Se amesteca din mijloc spre margini, se toarna cate putin lapte pana se incorporeaza toata faina si se obtine un aluat bun de framantat. Se rastoarna pe masa de lucru si se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Jeleul de cirese: Se spala ciresele si se indepateaza samburii. Cantitatea de cirese fara samburi trebuie sa fie de 500 g. Se pune zaharul (se poate si dupa gust), se amesteca si se dau la rece cel putin o ora sa lase suc (eu le-am lasat peste noapte). Se pun apoi pe foc mic si se lasa sa dea cateva clocote pana se inmoaie usor fructele. Amidonul se dizolva in apa apoi se toarna peste cirese amestecandu-se continuu sa nu faca cocoloase. Daca iese prea gros se mai adauga apa. Ciresele mele au fost de culoare deschisa si pentru a accentua putin culoarea jeleului, am adaugat 1 lg plina cu gem de afine. Se lasa la racit.

Dupa ce a dospit aluatul, se rastoarna pe masa si se formeaza un sul din care se taie bucatile pentru pariziene. Se ia cate o bucata si se intinde cu sucitorul in forma dreptunghiulara. Jumatatea de jos se cresteaza in mai multe locuri dar nu de tot. In jumatatea superioara se pune cate 1-2 lgt din jeleul de cirese apoi se ruleaza astfel incat partea cu crestaturi sa vina deasupra. Se da o forma de semicerc si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt.

Dupa ce se umple tava cu pariziene, se ung deasupra cu oul batut cu laptele si zaharul vanilat. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana se rumenesc frumos deasupra. Se scoate tava si se introduce o alta tava in care s-au modelat parizienele. In total mi-au iesit 3 tavi, 24 de bucati.

Se pot servi atat calde cat si reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert pariziene cu jeleu de cirese" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu frisca, zmeura si ciocolata

Postat de Valclaudia

Desert prajitura cu frisca, zmeura si ciocolata

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius. Separam ouale. Albusurile le batem spuma cu praful de sare. Galbenusurile se mixeaza la viteza mare cu zaharul, pudra de cacao si praful de...

Citeste continuarea

Prăjitura Rudy

Postat de diaconta

Prăjitura Rudy

Mai întâi am pregatit coca pentru foi deoarece va trebui sa stea la congelator cât timp pregatim umplutura. Am mixat margarina (sau untul)moale cu zaharul,am adaugat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.06.2018, 10:44
Delicioase!
la 11.06.2018, 10:55
Ai, aiiii, cu jeleu de cireșe! Deja îmi plouă în gură!
la 11.06.2018, 11:00
la 11.06.2018, 11:42
Va multumesc!
la 11.06.2018, 11:46
ce bine arata!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking