Desert Pastel de Nata

Postat de RuxyRux in Dulciuri
21 Feb 2019 | 2828 vizualizari
Desert Pastel de Nata

Astazi mi-a fost dor de Portugalia si de desertul fantastic pe care l-am savurat in Lisabona...asa ca am pus mana si l-am preparat fara sa mai stau pe ganduri prea mult. A iesit minunat prajitura care mi-a incantat toata sederea in aceasta tara splendida, daca ajungeti pe meleagurile portugheze incercati sa nu ratati Pastel de Nata. Eu am gasit pe net o reteta portugheza de pastel, care seamana tare bine cu ce am gustat in Lisabona. Delicios!

Ingrediente

Aluat foietaj reteta personala( 480 gr.), dar puteti folosi si aluat congelat cumparat:

  • 200 gr. unt gras 82%
  • 200 gr. faina
  • 1 ou
  • 1 lingura smantana
  • un praf sare
  • faina si amidon ptr intins foaia

Crema:

  • 7 galbenusuri
  • 500 gr zahar
  • 500 ml lapte
  • 60 gr. faina
  • 250 ml apa
  • vanilie
  • o bucata de coaja de lamaie( ptr aroma, bio)
  • scortisoara( optional)

Mod de preparare

Aluatul:

Untul rece taiat bucati se amesteca cu faina, oul, sarea si smantana si se framanta pana ce se obtine un aluat care se infaineaza usor si se pune la rece in folie pentru 30 de minute.

Intre timp se prepara crema:

Apa si zaharul se pun pe foc intr-un ibric, se adauga vanilia si se amesteca pana la dizolvarea completa apoi  siropul obtinut se raceste usor.

In acelasi timp se amesteca bine faina cu laptele, se pune coaja de lamaie ( se va scoate cand se raceste crema), se tine ibricul pe foc mic pana ce se ingroasa usor compozitia.

Se pune siropul de zahar peste compozitia de lapte si se amesteca bine, se lasa la racit.

Intre timp se amesteca galbenusurile cu o furculita si cand laptele s-a racit se toarna deasupra si cu telul se mixeaza bine.

Se scoate aluatul de la rece se asaza pe o suprafata infainata cu faina si amidon, eu am pus direct pe foaia de copt(  folosesc pergament taiat deja la dimensiunea tavii de cuptor), am infainat si sucitorul, am intins aluatul cu aproximatie cat pergamentul, apoi l-am rulat intr-un sul si l-am impartit in douazeci de bucati de 2 cm( aproximativ).

Am o tava cu 20 de forme pentru briose, am asezat fiecare bucata de aluat si am imbracat cat s-a putut interiorul formelor.

Cu un polonic am turnat crema deasupra.

Am incins cuptorul la 220 de grade si am tinut prajiturelele pana ce au facut pete maronii deasupra, in mod normal sunt gata cam in 20 de minute, dar pentru ca le-am umplut pana sus le-am lasat la copt inca 15 minute in plus.

Sub nicio forma nu le scoateti fierbinti din tava, cand se racesc complet le puteti desprinde cu usurinta.

Daca doriti pudrati prajiturile cu scortisoara.

Pofta buna la desert portughez.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Pastel de Nata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert strudel de mere

Postat de Ina

Desert strudel de mere

Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze.  Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare. Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam...

Citeste continuarea

Tort de clatite cu capsuni si crema de vanilie

Postat de diaconta

Tort de clatite cu capsuni si crema de vanilie

Clatitele  le-am copt în tigaia grill de 30x30 cm. Am mixat galbenusurile cu  zaharul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2019, 21:41
Bun bun
la 21.02.2019, 21:46
Multumesc frumos Motanas!
la 21.02.2019, 22:07
Ce buun !!! Si mie imi place sa imi reamintesc retete din vacanta si sa incerc sa le prepar
la 21.02.2019, 22:13
Asa este draga mea Mihaela...asa mult ma bucura unele amintiri din vacanta.... iti multumesc frumos scumpo!
la 21.02.2019, 23:56
Ce bunatate ai facut!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking