Perele se spală bine, se șterg și se taie de-a lungul în două, după care se curăță de semințe și se crestează pe alocuri, pe partea interioară, pentru a permite mierii de albine să pătrundă în fibra fructului.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pun în ea jumătățile de pere, cu partea interioară, crestată ușor, în sus.
Se unge fiecare jumătate de pară cu câte o linguriță de miere și se insistă, în așa fel încît să pătrundă în fibra fructului.
Se presară pe fiecare jumătate de pară câte o jumătate de linguriță de scorțișoară.
Se acoperă tava cu jumătățile de pere cu un capac, sau cu o folie alimentară de aluminiu, după care se dă la cuptorul încins în prealabil, pentru 15-20 de minute, la foc mediu.
După 15 minute, se ia capacul de pe tava din cuptor și se mai lasă la cuptor încă 10-15 minute, până ce perele se înmoaie și se rumenesc frumos.
După acest interval de timp, se scoate tava din cuptor și se lasă puțin să se răcorească.
Între timp, se topește ciocolata menaj cu 10-15 grame de unt și după ce s-a răcorit puțin, se adaugă uleiul de alune de pădure, pentru a face un sos de ciocolată foarte aromat.
Se toarnă sosul de ciocolată peste pere și se decorează cu ornamente decor.
Perele, astfel decorate, se pot servi calde (iarna) sau reci, pe timp de caniculă, după ce au fost ținute puțin în frigider.