Desert placinta cu mere si foietaj

Postat de RODIMUR in Prajituri
12 Apr 2019 | 11746 vizualizari
Desert placinta cu mere si foietaj

Pentru că soțului meu i se făcuse poftă de o plăcintă cu mere, am luat un aluat de foietaj din comerț (care este foarte bun și în plus, are ingrediente de post) și ”am trecut la treabă” imediat. Destul de repede, a ieșit o plăcintă minunată, atât la gust și miros, cât și la aspect. Cred că vă dați seama că s-a terminat cam repede... Am făcut plăcinta într-o tavă de unică folosință, cu diametrul de 20 cm.

Ingrediente

  • 600 grame aluat de foietaj
  • făină albă, pentru întins aluatul pe planșetă
  • Pentru umplutură:
  • 5 mere
  • 5 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de scorțișoară (pudră)
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit merele
  • Pentru decor:
  • coaja de la 1/2 portocală
  • 2 linguri de zahăr tos alb
  • 2 linguri de zahăr brun

Mod de preparare

Se scoate din timp foietajul de la congelator, ca să se decongeleze natural.

Mai întâi se pregătește umplutura. Se spală merele, se curăță de coajă, se răzuiesc pe răzătoarea mare și se călesc, la foc mic, cu 2-3 linguri de ulei și 5 linguri de zahăr tos. Se amestecă în umplutură, ca să nu se prindă de fundul vasului, mai ales spre sfârșitul preparării, când scade lichidul. Umplutura nu trebuie să fie apoasă, ci legată și să nu lase zeamă (scăzută bine).

Când umplutura s-a răcorit, se adaugă scorțișoara, se omogenizează și se lasă să se răcească total.

Între timp, dacă aluatul de foietaj s-a decongelat complet, se întinde foaia pe o planșetă înfăinată, se îndepărtează 200 grame din el și apoi se întinde cu sucitorul, uniform. Cu un șablon rotund făcut în prealabil din carton, se taie două foi din aluat, cea de la bază puțin mai mare (dacă nu o tăiați de la început mai mare, atunci va trebui să o mai ”lungiți” cu sucitorul) ca să o puteți ridica pe pereții tăvii.

Se pune foaia mai mare în tavă și se înțeapă la bază cu o furculiță. Se ridică foaia și pe pereții laterali ai tăvii, de jur împrejur.

Foaia care va fi deasupra se crestează, după dorință.

Se pune umplutura în tavă și se acoperă cu cealaltă foaie, care de jur împrejur trebuie să ajungă marginile foii de dedesubt.

Pentru decor, se răzuiește coaja de la o jumătate de portocală, spălată bine și ștearsă în prealabil. Se presară zahărul tos alb peste coaja de portocală, se amestecă energic, până ce se umezește și apoi se unge plăcinta.

Se presară plăcinta cu zahăr brun și se dă la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie.

După 7-8 minute, se verifică dacă plăcinta ”respiră” și se mai trasează crestăturile cu o furculiță, sau cu lama unui cuțit, ca să se vadă umplutura și să se ridice aluatul. Astfel, el va putea crește frumos și se va rumeni.

Când plăcinta este rumenită bine, se scoate din cuptor și după ce se răcorește, poate fi scoasă din tavă și porționată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu mere si foietaj" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert cinnamon swirl apple pie sau Placinta cu mere si rulouri cu scortisoara

Postat de Corina33

Desert cinnamon swirl apple pie sau Placinta cu mere si rulouri cu scortisoara

Prima data ungem o foaie de aluat cu jumatate din untul topit si presaram uniform peste el 2 lingurite de scortisoara, apoi rulam pe lungime cat mai strans. Taiem rulouri de grosimea degetului mic...

Citeste continuarea

Desert placinta impletita cu mere

Postat de MotanLaOale

Desert placinta impletita cu mere

Aluatul foietaj se lasa la decongelat. Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita, se adauga zaharul si se fierb 15-20 minute, amestecand...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.04.2019, 10:43
foarte buna!
la 12.04.2019, 10:44
Daaa, așa este, Daniela... Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 12.04.2019, 10:50
la 12.04.2019, 11:11
Mi-ai facut pofta!!!! Chiar am foietaj pe stoc
la 12.04.2019, 11:20
Mihaela, dacă ai foietaj la îndemână, atunci poți trece la treabă...! Să știi că este tare bună și merită! Mulțumesc frumos!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking