Ingrediente
Aluat:
- 550-600 g faina
- 25g drojdie proaspata
- 1 sfert de lingurita sare
- 2 oua
- 150 g zahar
- 1 lingurita vanilie
- 250 ml lapte caldut
- 80 g unt topit
Umplutura:
- 1.2 kg mere
- 100 gr zahar
- 2 linguri amidon
- 4 linguri stafide hidratate
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita vanilie
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 ou pentru uns placinta
Mod de preparare
Aluat: Topeste untul intr-o craticioara si ai grija sa nu il fierbi! Pune-l apoi in castronul cu faina, adauga putina sare, ouale batute, zaharul, vanilia si coaja de lamaie.
Pune si laptele cu drojdia, amesteca lejer si apoi framanta cu mana aluatul pana nu se mai lipeste deloc de maini.
Unge un castron mai mare cu putin ulei, pune aluatul, acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.
Umplutura: Curata merele de coaja, scoate-le cotoarele, taie-le cubulete si pune-le intr-o craticioara.
Stropeste-le cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa nu isi schimbe culoarea. Adauga zaharul si amidonul si pune-le pe foc potrivit pana se topeste zaharul.
Lasa merele sa se raceasca putin si adauga stafidele, vanilia, coaja rasa de lamaie si scortisoara. Umplutura este gata, cremoasa si aromata.
Cand aluatul a crescut, scoate-l pe masa presarata cu faina si il imparte-l in doua.
Intinde o foaie dreptunghiulara si cu un cutit bine ascutit taie oblic lateralele aluatului.
Pune jumatate de umplutura pe prima foaie si impleteste deasupra. Fa la fel cu a doua bucata de aluat.
Pune placintele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Unge-le apoi cu ou batut, ca sa prinda o crusta frumoasa si aurie.
Placintele vor sta la cuptor, la 180 de grade C, cam 30-40 de minute.
Lasa-le putin la racit si pudreaza-le cu zahar.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta impletita cu mere si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
|