Desert placinte moldovenesti Poale-n brau

Postat de RODIMUR in Dulciuri
6 Iul 2017 | 22878 vizualizari
Desert placinte moldovenesti Poale-n brau

Plăcinte specifice Moldovei, despre care toată lumea a auzit, măcar, din "Amintirile..." lui Ion Creangă... Din aceste ingrediente mi-au ieșit 16 plăcinte mari.

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 750 grame făină albă
  • 20 grame drojdie de bere
  • 3 gălbenușuri
  • 50-75 grame zahăr tos fin
  • 40-50 ml ulei de floarea soarelui
  • lapte pentru un aluat potrivit de moale
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru umplutură
  • 500 grame brânză de vaci bine scursă
  • 100 grame zahăr tos fin
  • 2 ouă întregi
  • albușurile rămase de la aluat
  • 1-2 linguri de făină albă
  • 2 plicuri de vanilie
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 ou bătut pentru uns plăcintele
  • făină pentru întins aluatul pe planșetă
  • zahăr pudră, pentru decor

Mod de preparare

Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin, frământând și bătându-l. După ce s-a încorporat bine tot uleiul, aluatul se lasă la dospit, la căldură, acoperit cu un șervet curat.

În timp ce aluatul stă la dospit, se face umplutura. Se amestecă/mixează brânza de vaci (bine scursă) cu cele două ouă, albușurile rămase de la aluat, zahărul, vanilia, coaja rasă de lămâie și făina albă, până ce rezultă o compoziție uniformă și consistentă, bine legată.

Când aluatul a crescut și s-a dublat, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină, pentru a nu se lipi, se rulează și apoi se porționează în 16 bucăți. Se ia o bucată de aluat și se formează cu sucitorul un pătrat cu latura de aproximativ 12 cm. Cu sucitorul se întind mai ales lateralele, lăsând mijlocul pătratului mai gros, în caz contrar, plăcinta va fi mai groasă deasupra (prin "ridicarea poalelor"/a colțurilor opuse) iar dedesubt va fi prea subțire. Puneți o lingură încărcată de compoziție în mijlocul pătratului și apoi uniți/lipiți colțurile opuse, prin apăsare (după cum se poate vedea în fotografiile pe care le-am postat).

Procedați la fel cu toate bucățile de aluat și puneți plăcintele formate într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Lăsați plăcintele câteva momente să se odihnească și între timp bateți bine un ou și ungeți-le apoi, uniform.

Dați tava la cuptor, la foc potrivit și când plăcintele s-au rumenit frumos, opriți focul, scoateți-le și pudrați-le cu zahăr pudră.

Sunt foarte bune, atât calde. cât și reci.

Există zone din Moldova unde în compoziție se pune și mărar tocat fin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinte moldovenesti Poale-n brau" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert poale-n brau

Postat de ancutsa

Desert poale-n brau

  Se fărâmă drojdia şi se dizolvă în puţin lapte călduţ cu zahărul, se adaugă apoi ouăle, restul de lapte, untul şi sare. Se amestecă, adăugând făina...

Citeste continuarea

Desert poale-n brau – placinte moldovenesti

Postat de gaby_d

Desert poale-n brau – placinte moldovenesti

Intr-un bol marisor, pune drojdia, 4-5 linguri din faina, o lingurita zahar. Incepe sa torni, putin cate putin, apa calda, pana o incorporezi toata si ai un amestec omogen in care drojdia e...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.07.2017, 00:04
la 06.07.2017, 00:07
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 06.07.2017, 00:48
Aș servi o plăcintă caldă chiar acum!
la 06.07.2017, 07:12
Vreau si eu o placinta
la 06.07.2017, 07:41
Bine, fetelor, Miki și Cristinuța, avem plăcinte și pentru voi, cu dragă inimă!

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking