Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de Oana in Prajituri
12 Apr 2017 | 53304 vizualizari
Desert prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca zapada, cu crema fina si racoritoare de lamaie, iti va rasfata toate simturile! Pare complicat de facut, dar vei vedea ca nu-i chiar asa.

Ingrediente

Foile (4 buc):

  • 1 ou
  • 120 gr unt la temperatura camerei
  • 150 gr zahar
  • o lingurita amoniu pentru prajituri
  • jumatate de pahar iaurt mic, aproximativ 80 gr
  • 450 gr faina
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • 100 gr faina
  • 300 gr zahar
  • 200 gr unt cu 80% grasime, la temperatura camerei
  • coaja rasa si zeama de la 2 lamai
  • zahar pudra pentru decor

Mod de preparare

Incepe mai intai cu crema, sa aiba timp sa se raceasca.

Pune laptele la fiert si amesteca intr-un castron faina cu jumatate din cantitatea de zahar.

Cand laptele incepe sa fiarba, toarna cu grija amestecul de faina si zahar si amesteca in continuu cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase. Lasa la foc mic pana se ingroasa. Adauga zeama si coaja de lamaie si omogenizeaza bine, apoi lasa crema la racit.

Mixeaza untul moale cu restul de zahar pana devine pufos, apoi adauga-l in crema de lamaie racita si pune-o la frigider pana pregatesti foile.

Foi: Pune praful de amoniu in iaurt si lasa-l sa se umfle.

Mixeaza untul la temperatura camerei cu zaharul pana obtii o crema fina, apoi adauga oul batut si iaurtul cu amoniu. Fa o adancitura in castronul cu faina si toarna amestecul, apoi framanta bine aluatul pana nu se mai lipeste de maini.

Imparte aluatul in patru. Presara faina pe blatul de lucru si intinde pe rand cate o foaie subtire. Unge fundul tavii cu putin ulei si transfera cu grija prima foaie, apoi inteapa aluatul din loc in loc cu o furculita.

Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si las-o cam 15 minute, pana incepe sa se rumeneasca usor pe margini. Scoate foaia pe un prosop curat. Ai mare grija sa nu se rupa, este foarte frageda! Repeta procedeul si coace restul foilor, apoi lasa-le la racit.

Asamblare: Tapeteaza interiorul tavii pe care ai copt foile cu folie alimentara si monteaza prajitura.

Imparte crema in trei boluri si alterneaza straturile de foi si crema de lamaie, iar la final pune ultima foaie. Acopera tava cu folie alimentara si lasa prajitura la frigider peste noapte sau cel putin 10 ore, pana foile se inmoaie bine.

Portioneaz-o in cuburi sau romburi si pudreaz-o cu zahar pudra.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.04.2017, 18:18
Prima sosită ,prima servită!
la 12.04.2017, 18:59
buna buna
la 12.04.2017, 19:04
la 12.04.2017, 19:19
Delicioasa!
la 12.04.2017, 19:55
super

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking