Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de mirela0911 in Prajituri
5 Mai 2019 | 9625 vizualizari
Desert prajitura Alba ca Zapada

"Retete pentru mese in familie"  Mi-a placut tare mult cum arata prajitura facuta de Oana si am hotarat sa o prepar de sarbatori. O bunatate de prajitura a iesit pe care am servit-o in familie cu mare pofta.  Multumesc Oana pentru reteta! :-*

Ingrediente

Pt. foi:

  • 1 ou
  • 120 g unt
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 1 lgt bicarbonat de amoniu
  • 80 g iaurt gras
  • 450 g faina

Pt. crema:

  • 150 g faina alba
  • 200 g zahar
  • 1 litru de lapte
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • zeama de la o lamaie (sau dupa gust)
  • 100 g unt
  • zahar pudra vanilat pentru decor

Mod de preparare

Mai intai se pregateste crema pentru a avea timp sa se raceasca.

Crema: Intr-o cratita cu fundul dublu se pune faina, zaharul si se toarna laptele apoi in fir subtire amestecand bine pentru a nu face cocoloase. Dupa ce s-a omogenizat bine compozitia se transfera oala pe foc. In tot acest timp se amesteca continuu pentru a nu se prinde de fund. Dupa ce s-a ingrosat bine, ca o budinca, se trage de pe foc si se adauga coaja de lamaie, zeama de lamaie apoi untul. Se amesteca pana se incorporeaza si untul in compozitie. Se pune o folie alimentara pe suprafata cremei si se lasa sa se raceasca.

Intre timp se pregatesc foile. Se pune bicarbonatul de amoniu in iaurt si se lasa sa se umfle. Intr-un bol se mixeaza bine untul la temperatura camerei cu zaharul si praful de sare. Se adauga oul si iaurtul si se mixeaza pana se omogenizeaza. Se toarna compozitia peste faina si se amesteca apoi cu mana pana se obtine un aluat bun de framantat. Se imparte in 4 parti egale.

Se intinde fiecare foaie in forma dreptunghiulara. Se asaza cu grija pe fundul unei tavi cu dimensiunea de 20x30 cm. Se da tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se lasa in jur de 12-13 minute. Cand incepe sa se rumeneasca pe margini, este gata. Se coc pe rand cele 4 foi.

Intr-o tava se asaza folie alimentara. Se asaza o foaie si se unge cu o parte din crema, se pune a doua foaie, crema, a treia foaie si restul de crema. Deasupra se asaza foaia care arata cel mai bine.

Se acopera prajitura cu folie alimentara si se lasa pana a doua zi pentru a se inmuia bine foile. A doua zi se indeparteaza folie, se pudreaza cu zahar pudra vanilat, se portioneaza si se serveste. Este minunata.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu fructe de padure si lamaie

Blatul: Separati ouale. Albusurile le mixati cu un praf de sare, pana devin spuma. Adaugati indulcitorul treptat si mixati la viteza mare, pana spuma devine lucioasa. Incorporati galbenusurile,...

Citeste continuarea

Desert prajitura Alba ca Zapada

Postat de lucy2002

Desert prajitura Alba ca Zapada

FOI In vasul de la mixer adaugam: ouale, zaharul, sare si pornim mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul, adaugam in fir subtire uleiul, laptele, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.05.2019, 20:49
la 05.05.2019, 20:56
la 05.05.2019, 21:06
Super! Imi plac mult prajiturile cu foi
la 05.05.2019, 21:22
Imi place mult
la 05.05.2019, 21:24
buna buna

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking