Desert prajitura Carpati

Postat de GeorgianaGrigorescu in Prajituri
18 Mai 2018 | 16134 vizualizari
Desert prajitura Carpati

Anul acesta de Paste m-am hotarat sa incerc prajitura Carpati. M-am descurcat binisor. Foile mi-au dat putin de furca si crema cu putine cocoloase, dar rezultatul final a fost destul de bun.

Ingrediente

Foi:

  • 4 oua
  • 250 ml lapte
  • 180 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 1 lingurita bicarbonat
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde(840 g)

Crema:

  • 400 g zahar
  • 1,5 l lapte
  • 160 g amidon
  • 400 g unt
  • 300 g ciocolata neagra
  • esenta rom

Nuca macinata pentru ornat.

Mod de preparare

Pentru foi, am mixat ouale spuma cu zaharul si praful de sare, am adaugat uleiul, laptele, bicarbonatul si la final faina pentru un aluat elastic usor de manevrat. Eu am incorporat 840 g faina. Din acest aluat am copt 10 foi . Am intins fiecare foaie direct pe hartia de copt pe care apoi am transferat-o intr-o tava.

Eu am facut foile cam subtiri si au iesit 10, dar se pot coace 8.

Pentru crema am caramelizat zaharul. Intr-un alt vas am incalzit laptele. Eu am amestecat amidonul cu putin lapte si l-am adaugat peste zaharul caramelizat. Am adaugat apoi si restul de lapte incalzit. Am lasat pe foc pana s-a ingrosat crema, amestecand continuu.

Am luat vasul de pe foc si am adaugat ciocolata, amestecand pana s-a topit. Apoi am adaugat si untul amestecand pana s-a incorporat. La final am adaugat esenta de rom. Am lasat crema sa se raceasca.

Am asezat prima foaie, am distribuit crema pe toata suprafata, apoi a 2 a foaie si din nou crema, si tot asa pana am terminat toate cele 10 foi.

Am acoperit prajitura cu folie si am lasat-o la rece peste noapte.In acest timp am mai intors invers prajitura, adica foaia de jos a ajuns deasupra.

A doua zi am taiat marginile prajiturii si am impartit-o pe lungime in trei parti egale. Am luat fiecare bucata si am taiat-o pe diagonala, adica am pozitionat varful cutitului pe ultima foaie si baza cutitului sub prima foaie.

Am lipit cu crema cele doua bucati obtinand forma de Carpati. Am obtinut trei astfel de bucati.

Am uns cu crema toate cele trei bucati si am presarat pe fiecare nuca macinata.

Mie mi-a ramas crema mai putina pentru partea exterioara si am adaugat in crema ramasa cateva linguri de fineti.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Carpati" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Carpati

Postat de Criss

Desert prajitura Carpati

Ouale se separa si albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga apoi galbenusurile...

Citeste continuarea

Desert prajitura Carpati

Postat de sufletista

Desert prajitura Carpati

Aluat- mixam ouale cu zaharul pana devin spumoase,adaugam uleiul,sarea,laptele,coaja si zeama de portocala,amestecam adaugam 1 kg faina amestecata cu bicarbonatul si praful de copt, Framantam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.05.2018, 23:55
la 19.05.2018, 00:09
Bravo! E o adevărată încercare, prepararea acestei prăjituri...!
la 19.05.2018, 02:15
la 19.05.2018, 08:31
Waw! Rezultatul final e perfect!
la 19.05.2018, 09:31
Arată minunat!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking