Ingrediente
- Pentru blatul de ciocolata:
- 120 g unt
- 100 g ciocolata (50% cacao)
- 150 g faina
- 6 oua
- un praf de sare
- 175 g zahar
- 30 g cacao
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
- Pentru sirop (mie imi place sa fie foarte bine insiropat):
- apa
- zahar dupa gust
- esenta de vanilie
- (cantitatile in functie de preferinte)
- Pentru mousse-ul de cafea:
- 150ml cafea tare (facuta la aparat)
- 50g ciocolata neagra
- 3 linguri zahar (daca va place mai dulce mai adaugati 1 sau 2 linguri in plus)
- 6g gelatina
- optional: 1 lingura amaretto, cognac sau visinata ( eu am pus visinata)
- 250ml smanatana pentru frisca neindulcita
- 1 lingura zahar pudra
Mod de preparare
Pentru blat:
Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la microunde sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca.
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine.
La final, adaugam ciocolata topita cu untul si omogenizam.
Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 30 minute.
Cand este gata il lasam sa se raceasca complet.
Pentru sirop:
Punem pe foc, intr-un ibric apa cu zaharul si lasam la foc mare 2-3 minute , apoi dam deoparte, adaugam vanilia si lasam sa se raceasca.
Pentru mousse-ul de cafea:
Punem gelatina la hidratat in 3 linguri apa rece.
Cafeaua, ciocolata si zaharul le punem intr-un ibric, pe foc si amestecam pana omogenizam bine cele 3 ingrediente, apoi dam deoparte si lasam sa se racoreasca, dupa care adaugam gelatina pusa cateva secunde la microunda, lingura de visinata, amestecam si lasam lichidul sa se raceasca complet.
Mixam smantana pentru frisca foarte bine impreuna cu zaharul pudra, apoi turnam amestecul de cafea rece peste frisca si cu un tel omogenizam foarte bine compozitia.
Asamblare:
Blatul in taiem in 2, iar in tava in care am copt blatul punem folie de plastic, asezam prima jumatate de blat, insiropam, turnam mousse-ul de cafea, nivelam, asezam ultimul blat, insiropam si
invelim tava cu folie de plastic apoi dam la frigider pana a doua zi!
Pentru decor puteti face o glazura din ciocolata sau ornati cu frisca, eu l-am preferat simplu!
Sper sa va placa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat de ciocolata si mousse de cafea" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
|