Desert prajitura cu branza si crumble

Postat de oanapl in Prajituri
2 Apr 2022 | 2640 vizualizari
Desert prajitura cu branza si crumble

Văzusem această rețetă la Merișor și mi-a făcut cu ochiul. A ieșit o rețetă delicioasă pe care v-o recomand cu drag.

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 70 g zahăr măcinat
  • esență de lămâie
  • 600 g făină
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu sau amoniu
  • pentru umplutură:
  • 800 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 3 albușuri
  • 100g zahăr măcinat
  • 2 linguri gris (opțional)
  • 50 g stafide aurii
  • esență de lămâie
  • sare

Mod de preparare

Se lasă ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.

Se cerne făina într-un bol.

Se separă gălbenușurile de albușuri și se presără câte puțină sare peste ambele.

Se freacă gălbenușurile cu sarea, apoi se adăugă zahărul măcinat și se freacă în continuare, după care se adaugă untul ușor moale, tăiat în cubulețe și se presară, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.

La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.

Când se obține un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și se împarte aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină a înglobat acest aluat.

2/3 din aluat se pune într-o folie alimentară și se dă la frigider, iar peste aluatul rămas se adaugă uleiul, laptele, esența de lămâie, bicarbonatul stins cu zeamă de lămâie și se încorporează restul de făină amestecată cu praful de copt.

Se fământă un aluat compact, ușor moale și nelipicios, care se lasă la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.

Pentru umplutură, se mixează brânza proaspătă cu oul și esența de lămâie. Dacă brânza este mai zemoasă, se adăugă puțin gris.

Se mixează albușurile spumă cu praful de sare, apoi se adăugă, treptat, zahărul măcinat și  se mixează în continuare până când se obține o bezea fermă.

Se încorporează apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată, apoi se adaugă stafidele.

Se întinde aluatul fraged pe o hârtie de copt și apoi se transferă în tavă și se înțeapă cu furculița din loc în loc.

Peste aluat, se întinde uniform umplutura de brânză și se adaugă deasupra aluatul (care e mai puțin) dat pe răzătoarea mare.

Se coace prăjitura pentru 35-40 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.

Se lasă apoi să se răcorească și se porționează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu branza si crumble" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu branza si crumble

Postat de merisor67

Desert prajitura cu branza si crumble

Mai întâi, aducem ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare. Cernem făina într-un bol, dacă...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.04.2022, 20:08
De pus la seif !
la 02.04.2022, 20:37
Imi plac asa mult aceste prajituri, mai ales alor mei! Delicioasa!
la 02.04.2022, 21:16
la 03.04.2022, 09:20
Buna!
la 03.04.2022, 15:24

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking