Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

Postat de RODIMUR in Prajituri
15 Feb 2021 | 2502 vizualizari
Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie

Trebuia să fac ceva dulce pentru sfârșitul de săptămână, așa că am folosit ce aveam în casă; ouă, zahăr, făină, smântână, mascarpone, ciocolată, două rodii care dădeau semne de uscare și vreo 75-100 de grame de nuci rumenite și mărunțite... Am făcut așadar destul de repede o prăjitură delicioasă, cu gust dulce acrișor (de la rodie și lămâie) și am însiropat blatul, așa cum mi-am promis în urmă cu ceva timp, pentru că așa mi se pare mult mai bine.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • 150 grame de zahăr
  • coajă răzuită de lămâie
  • 75-100 grame de nuci rumenite și mărunțite
  • 1 borcan de gem
  • Pentru cremă:
  • 250 grame de mascarpone
  • Pentru frișcă:
  • 250 ml de smântână
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru jeleu:
  • 200 ml de suc de rodie
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 1 lingură de zahăr tos
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • Pentru decor:
  • 50 grame de ciocolată neagră
  • 1 lingură de ulei de alune de pădure

Mod de preparare

Pentru blat, se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin, mixând întruna. 

Se adaugă apoi, gălbenușurile și coaja răzuită de lămâie, continuând mixarea. La urmă se încorporează făina și nuca rumenită și mărunțită, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum, cu ajutorul unei furculițe.

Se toarnă compoziția în tava în care în prealabil s-a pus hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos (Se poate verifica dacă este gata, cu o scobitoare).

În timp ce blatul se coace în cuptor, se face siropul (puțin legat) din apă și zahăr, se dă la răcit și apoi se adaugă în el zeama de lămâie.

Pentru cremă se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, treptat, mixând mereu, până ce rezultă o frișcă bine legată. 

Se mixează 1 minut mascarponele, după care se încorporează în el frișca preparată anterior. Când crema este gata se dă la frigider, până ce blatul va fi pregătit.

Când blatul este copt, se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care se taie la orizontală, în două foi. 

Se însiropează foaia de blat de la baza prăjiturii, se unge uniform cu gem, după care se întinde o jumătate din cantitatea de cremă de mascarpone. Se însiropează și cealaltă foaie de blat, pe partea care se suprapune peste crema de mascarpone și apoi se unge cu restul de cremă.

Se storc semințele de rodie, se filtrează sucul și se adaugă zahărul și amidonul. Se amestecă ingredientele și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai lasă să se răcorească 2-3 minute, amestecând mereu în el, după care se toarnă în strat uniform, peste prăjitură.

Se lasă prăjitura să se răcească, după care se îndepărtează marginile, se porționează și se decorează cu 50 grame de ciocolată topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui).

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de mascarpone si jeleu de rodie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu mascarpone si jeleu de tapioca

Postat de anuta

Desert prajitura cu mascarpone si jeleu de tapioca

Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intareste. Galbenusurile se freaca cu uleiul pana se leaga, apoi se incorporeaza in albusurile tari, se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.02.2021, 08:16
Buna prajiturica
la 15.02.2021, 08:34
Mulțumesc frumos, Mihaela!
la 15.02.2021, 09:06
la 15.02.2021, 09:13
ce ar mere la cafea ...
la 15.02.2021, 10:40
Tare buna

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking