Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao

Postat de RODIMUR in Prajituri
19 Noi 2018 | 5030 vizualizari
Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao

Înainte de a intra în Postul Crăciunului, am făcut această prăjitură delicioasă, cu cremă de vanilie și cu blat de cacao, cu sirop de esență de rom. O asociere de arome care au dat un gust minunat prăjiturii.  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină
  • 1 lingură de cacao
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță de apă de flori de portocal
  • unt pentru uns tava de copt
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte dulce
  • 4 gălbenușuri
  • 150 grame de unt
  • 150 grame de zahăr tos fin
  • 3 linguri de amidon alimentar
  • 1 baton de vanilie
  • Pentru sirop:
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 ml de apă
  • 2 lingurițe de esență de rom
  • Pentru decor:
  • ornamente decor, ciocolată, etc.

Mod de preparare

Mai întâi se face crema, pentru a-i lăsa răgazul necesar întăririi, la frigider.

Se amestecă zahărul cu amidonul, se adaugă cele patru gălbenușuri și apoi laptele dulce, puțin câte puțin. Se adaugă batonul de vanilie (tăiat în două, de-a lungul) și se mixează bine compoziția, până ce se dizolvă zahărul. Se dă vasul la bain-marie și se amestecă întruna, ca să nu se prindă compoziția de fundul vasului. După ce se îngroașă compoziția, se mai amestecă puțin pe foc, pentru stabilizare și apoi se ia vasul de pe aragaz și se lasă la răcit. Se amestecă din când în când pentru a nu se forma o pojghiță, la suprafață.

Când crema s-a răcit se încorporează untul moale și după omogenizare se dă la frigider, ca să se întărească.

Se face blatul, chiar cu o zi înainte, Albușurile se mixează cu sare și când cresc în volum se adaugă zahărul tos fin, gălbenușurile, unul câte unul și apoi făina, amestecată cu praful de copt. Se adaugă și cacaua, iar la urmă, apa de flori de portocal.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce blatul crește și se rumenește.

Se prepară un sirop din apă și zahăr, iar când se răcește, se adaugă esența de rom.

Când blatul s-a răcit se taie în două bucăți și se însiropează partea care va sta la baza prăjiturii. Se unge blatul cu o jumătate din cremă, se acoperă cu cealaltă bucată de blat, se însiropează și aceasta și se unge prăjitura cu restul de cremă.

Se decorează prăjitura după preferință și se dă la rece, pentru câteva ore, eventual până a doua zi, înainte de a se porționa. (Eu am decorat prăjitura cu steluțe și inimioare rezultate de la fursecurile cu gem, pe care le-am decorat cu ciocolată topită și bombonele decor.)

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de vanilie si blat cu cacao" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Postat de momo121

Desert prajitura cu blat din albusuri, crema fina de zmeura si ciocolata

Pentru blat:        Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma....

Citeste continuarea

Desert prajitura cu blat de cacao, visine si branza

Postat de oanapl

Desert prajitura cu blat de cacao, visine si branza

Pentru blat, se bat albușurile cu un praf de sare până se spumează ușor. Se adaugă zahărul în 2-3 reprize și se mixează până când se obține o bezea tare. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.11.2018, 13:29
Ce bunatati mai faci tu Rodica . Nu trece duminica fara ceva dulce
la 19.11.2018, 13:40
Mihaela, musai să avem ceva dulce, tot timpul, nu numai duminica...! Merci!
la 19.11.2018, 14:29
buna
la 19.11.2018, 14:41
la 19.11.2018, 15:12
Mulțumesc frumos, Bya!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking