Desert prajitura cu foaie sfaramata

Postat de merisor67 in Prajituri
9 Mar 2014 | 54278 vizualizari
Desert prajitura cu foaie sfaramata

Este de fapt prajitura Katy, dar cum nu am respectat intocmai reteta, am denumit-o simplu " Prajitura cu foaie sfaramata" Este prima data cand o fac si sunt tare incantata de cat de buna a iesit!

Ingrediente

Pentru 3 foi:

  • 3 galbenusuri
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri smantana
  • 3 linguri lapte
  • 600 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita sare

Pentru crema:

  • 200 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 1 foaie sfaramata
  • 350 gr gem de caise
  • 100 ml lapte
  • 50 gr zahar
  • 1 varf lingurita sare

Pentru bezea:

  • 3 albusuri
  • 120 gr zahar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1 varf lingurita sare

Pentru decor:

  • 50 gr nuca macinata grosier
  • 50 gr ciocolata rasa

Mod de preparare

Foi: Mixam untul moale, tinut la temperatura camerei, cu galbenusurile, zaharul si zaharul vanilat pana se omogenizeaza, apoi adaugam smantana mixand in continuare, laptele, esenta, sarea si la final faina amestecata cu praful de copt.

Va iesi un aluat usor de intins si nelipicios pe care il vom lasa 10-15 minute sa se odihneasca, dupa care vom intinde 3 foi si le le vom coace pe dosul tavii pentru 5-6 minute pe fiecare, in cuptorul preincalzit, la 180 de grade ( sau in functie de cuptorul fiecaruia, pana se rumenesc frumos deasupra). Eu am folosit o tava de 25/36 cm. Lasam foile coapte sa se raceasca.

Crema: Sfaramam una din foile racite, pe cea mai urata de regula, dar mai lasam si bucati mai mari sa iasa crema mai aspectuoasa si sa arate bine cand portionam prajitura. Punem bucatile de foaie intr-un bol.

Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas pe foc moale, impreuna cu untul, zaharul, laptele si putina sare.

Amestecam continuu pana cand se topesc si se omogenizeaza toate ingredientele, apoi ridicam vasul de pe foc si il dam putin la rece, dar nu lasam sa se raceasca de tot, ci atat cat sa suporte degetul la incercat. Rasturnam ciocolata peste foaia sfaramata, amestecam bine, apoi adaugam gemul de caise, omogenizam si ungem cu aceasta crema una din foi, iar pe cealalta o asezam deasupra.

Acoperim ultima foaie de prajitura cu folie alimentara, asezam o greutate deasupra (eu am pus DEX-ul) si dam prajitura la rece pentru cateva ore, pana cand se vor inmuia foile si se va putea portiona. Eu am facut-o seara si am tinut-o pana dimineata.

Cand foile se pot portiona, preparam bezeaua mixand albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam treptat zaharul si picuram din cand in cand zeama de lamaie.

Intindem bezeaua peste prajitura si ornam cu ciocolata rasa si nuca macinata.

Dam din nou prajitura la rece 30-40 de minute, apoi o putem portiona.

Se poate portiona si imediat, dar este mai buna cu bezeaua rece.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foaie sfaramata" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (66)
Retete similare

Desert prajitura cu morcovi

Postat de oanapl

Desert prajitura cu morcovi

Dai morcovii pe razatoarea mica, apoi adaugi ouale, uleiul si zaharul si amesteci bine cu mana. Poti sa mixezi ouale si apoi sa le adaugi peste morcovi. Adaugi faina cernuta cu praful de copt si...

Citeste continuarea

Desert rulada din albusuri cu crema de ciocolata

Postat de MotanLaOale

Desert rulada din albusuri cu crema de ciocolata

Blat : Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana devine o crema lucioasa. Faina se amesteca cu grisul si se amesteca in albusuri...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2014, 19:07
O bunatate de prajitura !
la 09.03.2014, 19:08
Eu ador prajitura asta Minunat arata Meri
la 09.03.2014, 19:10
la 09.03.2014, 19:12
superb arata
la 09.03.2014, 19:13
Este o prajitura foarte, dar foarte buna. Eu stiu!

Vezi toate comentariile (66)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking