Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice

Postat de ancutsa in Prajituri
24 Noi 2019 | 3061 vizualizari
Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice

Îmi doream de multă vreme să experimentez o prăjitură sau un tort cu morcovi dar aveam o reținere de teamă să nu aibă vreun gust ciudat. Am folosit pentru aceste foi, morcovi galbeni și violet și am fost plăcut suprinsă că au un gust plăcut. Am pregătit și o cremă de lămâie și o glazură de ciocolată, iar ai mei au mâncat cu plăcere și am stabilit să o repet curând.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 4 morcovi galbeni,
  • 2 morcovi violeți,
  • 600 ml apă,
  • 5 ouă,
  • Un praf de sare,
  • 120 ml ulei,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 5+3 linguri făină,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru cremă:
  • 300 ml lapte,
  • Sucul de la 2 portocale,
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie,
  • 2,5 ml îndulcitor,
  • 3 linguri făină,
  • 10 g zahăr Bourbon,
  • 50 g unt,
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • Pentru însiropat:
  • 300 ml apă,
  • 2 lingurițe de cafea,
  • Pentru glazură:
  • 75 ml lapte,
  • 100 g ciocolată (mix amăruie și cu lapte)
  • Pentru decor:
  • 100 ml frișcă lichidă,
  • Inimioare de zahăr Dr. Oetker

Mod de preparare

 

Foile:

Mai întâi se fierb morcovii care vor intra în componența aluatului. Așadar, în două vase separate cu 300 ml apă fiecare, se adaugă morcovii galbeni, respectiv violeți, curățați, spălați și dați pe răzătoare. Morcovii violeți au o culoare foarte intensă, de aceea se folosește o cantitate mai mică. După ce s-au fiert, se lasă la răcit cât să putem lucra cu ei, apoi se pasează la blender sau cu o furculiță.

Se bat albușurile cu un praf de sare, se adaugă treptat gălbenușurile, uleiul, 5 ml îndulcitor, praful de copt și 5 linguri de făină, omogenizând. Din compoziția rezultată, 2/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi galbeni + 2 linguri de făină, va rezulta o culoare galben-pai. Iar 1/3 se amestecă împreună cu piureul de morcovi violeți + 1 lingură de făină, va rezulta o culoare verde-gri. Astfel, se coc, pe rând, 2 foi galbene și 1 verde-gri, într-o tavă pregătită cu foaie de copt, aprox 15 min, la foc mediu, fiecare foaie.

 

Crema de citrice:

Ce este mai aromat la portocale decât sucul, iar la lămâie, coaja? De aceea, se adaugă într-o crăticioară laptele, făina, 2,5 ml îndulcitor, sucul portocale, coaja de lămâie, se fierbe amestecul pe foc mic, amestecând mereu cu un tel, să nu facă cocoloașe. când s-a îngroșat ca o budincă, se dă crema de pe foc, se adaugă untul, se amestecă bine și se lasă la răcit. După aceea, se adaugă 150 ml frișcă lichidă și se amestecă maxim un minut, cu mixerul.

 

Pentru însiropat, se prepară o cafea mai slabă din 300 ml apă, 2 lingurițe de cafea, se lasă la răcit și se strecoară.

 

Glazura:

Se pun într-un ibric laptele și cele două feluri de ciocolată, se amestecă pe foc mic până se topește, apoi se dă deoparte și se continuă amestecare până se omogenizeză. Se lasă 10 minute la răcit.

 

Montare și decor: se însiropează delicat foile, se distribuie uniform crema, apoi se toarnă glazura de ciocolată peste prăjitură, nivelând cu o spatulă. Se dă la rece o jumătate de oră, până se încheagă un pic. Se bate cu mixerul frișca lichidă (aprox 100 ml) și se ornează prăjitura după plac. Se decorează cu inimioare de zahăr.

 

Sfaturi și ponturi:

Să nu vă închipuiți că foile vor avea culori intense de galben și violet, ci vor ieși galben-pai și un verde-gri, trebuie să țineți cont că sunt culori naturale (nu chimice) și oxidează în contact cu aluatul (care conține ouă, făină etc). La fel veți observa și dacă ați folosi zeama de la dulceața de vișine, de exemplu. Însă vă puteți bucura de culori naturale, altfel decât ceva obișnuit, foile sunt gustoase și pot mânca fără grijă și copiii.

 

Timp de pregătire: 1h 30min

Timp de coacere: 45 min (15 min x 3 foi)

Porții: 12

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi cu morcovi si crema de citrice" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert rulada din bezea si nuci cu crema de mascarpone si cafea instant

Postat de katty

Desert rulada din bezea si nuci cu crema de mascarpone si cafea instant

Intr-un castron mixam albusurile la temperatura camerei cu sarea pana face moturi. Adaugam zaharul si mixam pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam nuca macinata pe care am rumenit-o...

Citeste continuarea

Reteta Prajitura Hora fructelor prietene

Postat de Constelatialeu

Reteta Prajitura Hora fructelor prietene

Iata cum se prepara Reteta Prajitura Hora fructelor prietene Mai intai mi-am pregatit toate ingredientele, mi-am spalat fructele, am taiat caisele in felii nu foarte groase. Am pregatit forma...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.11.2019, 20:42
la 24.11.2019, 21:49
la 25.11.2019, 00:33
la 25.11.2019, 02:10
Ar fi foarte buna aceasta praji, pentru mine !!!
la 25.11.2019, 04:05
foarte gustoasa

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking