Desert prajitura cu foi si umplutura de mere

Postat de oanapl in Prajituri
16 Ian 2021 | 317 vizualizari
Desert prajitura cu foi si umplutura de mere

"retete festive de iarna" Tare mult îmi plac foile astea. Sunt așa fragede și se topesc în gură. Pot fi umplute cu orice cremă, după preferință. Eu le-am umplut și cu cremă de lămâie https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-cu-foi-crema-de-lamaie-si-jeleu-de-zmeura-92914.html și a fost grozavă prăjitura.

Ingrediente

  • Foi(tava de 17x29cm):
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 12 linguri zahăr
  • 12 linguri lapte călduț
  • 12 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • Făină cât cuprinde(eu am avut nevoie de 400 g)
  • Sare
  • esență de vanilie
  • esență de lămâie
  • -pentru umplutură:
  • 1 kg mere
  • 50g zahăr
  • 50g stafide
  • 1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare

Se pregătește mai întâi aluatul.
Gălbenușurile se mixează cu zahărul până când acesta se topește. Se adaugă apoi laptele călduț în care se stinge praful de copt și apoi se adaugă uleiul. Se pune sarea, esența de vanilie și esența de lamâie, după care se încorporează treptat făina.

Cantitatea necesară de făină depinde mult de tipul ei precum și de celelalte ingrediente folosite (cât de mari sunt ouă).
Se va obține un aluat nelipicios, dar destul de ferm pentru a putea întinde foile. Se pune aluatul la frigider pentru jumătate de oră.
Se împarte aluatul în 3 părți, pentru cele 3 foi.
Eu am folosit o tava de 17 x 29 cm. Se coc foile pe fundul tăvii, pe hârtie de copt.
Se coace fiecare foaie la 170 de grade C, pentru 12-15 minute.
Se lasă foile să se răcească una peste cealaltă, dar cu hârtie de copt între ele.

Cât timp aluatul stă la frigider, se pregătește umplutura de mere. Se spală merele, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se pun la călit cu zahărul într-un vas. Se adaugă și stafidele, iar când zeama a scăzut,iar merele s-au înmuiat, se adaugă scorțișoara, se omogenizează și se lasă compoziția la răcit.


Se asamblează prăjitura:
Se pune prima foaie, 1/3 din mere, a doua foaie peste care se pune 1/3 din mere, a treia foaie peste care se pun merele rămase.
Prăjitura se lasă câteva ore bune, ideal ar fi peste noapte, pentru ca foile să se frăgezească.

Dacă doriți, o puteți orna cu zahăr pudră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu foi si umplutura de mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Retete similare

Desert prajitura cu mere

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu mere

Prima data am facut umplutura, sa aiba timp sa se raceasca un pic. Am curatat merele de coaja, le-am ras pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi am stors merele rase de suc, le-am asezat intr-o...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu foi pe dosul tavii si umplutura de mere

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura cu foi pe dosul tavii si umplutura de mere

Intr-un castron se pun untul taiat bucatele, zaharul, ouale si sarea. Se adauga esenta, se cerne putina faina si se toarna bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie. Se framanta totul,...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 17.01.2021, 04:25
la 17.01.2021, 07:53
O feliuță langa cafea merge perfect
la 17.01.2021, 08:13
Bună...!
la 17.01.2021, 10:11
la 17.01.2021, 10:28
Buna!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking