Desert prajitura cu mere

Postat de oanapl in Prajituri
17 Mai 2020 | 12387 vizualizari
Desert prajitura cu mere

Pentru această rețetă delicioasă am avut ca sursă de inspirație o rețetă de-a Alinei Vicu (de pe bucataras.ro), căreia îi mulțumesc pentru idee.

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 7 ouă mari
  • 140 g zahăr
  • 170g făină
  • 25g cacao
  • 50ml ulei
  • un praf sare
  • pentru piure de mere:
  • 1 kg mere (curățate de coajă și cotor)
  • 100 g zahăr
  • 50 ml apă
  • zeama de la 1/2 lămâie
  • pentru crema de mere:
  • 200 g smântână
  • 200 g frișcă lichidă
  • 40 g zahăr
  • 500 g piure de mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 50 ml apă
  • pentru jeleu de mere:
  • 500 g piure mere
  • 10 g gelatină (Dr.Oetker)
  • 25 ml apă
  • pentru decor:
  • 200 g frișcă lichidă
  • 20g zahăr
  • pentru insiropat:
  • 20 g zahăr
  • 50 ml apă

Mod de preparare

Blatul:
Se separă albușurile de gălbenușuri.  Se mixează albușurile spumă tare cu praful de sare. Se adaugă zahărul măcinat în două tranșe și se mixează după fiecare tranșă până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma formată este densă și lucioasă.

Se adaugă gălbenușurile și uleiul în compoziție și se mixează până la înglobarea acestora.
Se amestecă făina cu cacaoa și se cerne mix-ul în compoziție în două-trei tranșe. Se înglobează ușor cu o spatulă, prin mișcări circulare, de sus în jos.
Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară (35 x 25 cm) tapetată cu hârtie de copt și se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul scobitorii.
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească complet apoi se taie blatul în două pe orizontală.


Piure de mere:
Se pun merele curățate și tăiate felii într-o cratiță cu fund dublu. Se adaugă apa, zahărul și zeama de lămâie, se amestecă bine, se pune un capac deasupra și se lasă vasul pe foc potrivit timp de 10 minute, sau până când se înmoaie merele. După ce se răcoresc puțin merele se transformă în piure cu ajutorul unui mixer vertical, apoi se lasă piureul la răcit.


Crema de mere:

Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic.
Se mixeaza smântâna și frișca lichidă cu zahărul măcinat, până când crește în volum și devine aerată. Se adaugă 500g de piure de mere și se omogenizează. Se ia jumătate din această compoziție și se pune în alt vas și se adaugă gelatina dizolvată și se mixează până la încorporare.

Asamblare:
Se așează prima felie de blat în tava în care a fost pregătit (tapetată cu hârtie de copt), se însiropează, se adaugă crema de mere (prima parte), se întinde uniform, se introduce în frigider pentru minim 15-20 minute. 

Jeleu de mere:
Se hidratează gelatina în 50ml apă rece pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic. Se înglobează cu un mixer în piureul de mere rămas (500g).

Se scoate tava din frigider și se toarnă jeleul peste crema de mere și se lasă în frigider pentru 20-30 de minute.

Se prepară a doua tranșă de cremă de mere. Se hidratează 5g de gelatină în 25ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se dizolvă pe baie de aburi, conform instrucțiunilor de pe plic și se adaugă gelatina peste crema de mere rămasă. 

Se scoate tava cu prăjitura de la frigider și se toarnă crema de mere, se întinde bine și se pune cealaltă felie de blat deasupra (nu uita să o însiropezi după ce ai pus-o) și se introduce în frigider pentru minumum 5 ore (sau peste noapte).

După ce s-au întărit cremele, se scoate prăjitura din frigider, se porționează. Se mixează frișca lichidă cu zahărul până când capătă volum și devine aerată. Se pune frișca într-un poș și se ornează fiecare prăjitură.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (28)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Cobbler cu mere, reteta usoara si delicioasa, gata in cateva minute

Postat de Bucataras

Cobbler cu mere, reteta usoara si delicioasa, gata in cateva minute

Cum se prepara Cobbler cu mere, reteta usoara si delicioasa, gata in cateva minute: Punem untul intr-un castron si-l mixam cu 2 linguri de zahar, 1 plic de zahar vanilat pana devine cremos si...

Citeste continuarea

Prăjitură cu mere și fulgi de migdale - Desert aromat și rapid

Postat de Bucataras

Prăjitură cu mere și fulgi de migdale - Desert aromat și rapid

Cum se prepara Prăjitură cu mere și fulgi de migdale - Desert aromat și rapid:  Într-un bol, mixează untul moale împreună cu zahărul. Încorporează apoi ouăle, pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2020, 20:58
Wow! Cum arata prajitura asta!
la 17.05.2020, 20:59
Ce frumusete delicioasa !
la 17.05.2020, 21:07
Arata foarte bine!
la 17.05.2020, 21:07
la 17.05.2020, 21:08
Bune!

Vezi toate comentariile (28)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking