Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie

Postat de RuxyRux in Prajituri
1 Mai 2012 | 163279 vizualizari
Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie

Am reinventat aceasta prajitura care mi-a ramas la suflet, pentru ziua prietenei mele dragi cu care impart cele bune si cele mai putin bune ale vietii de peste 25 de ani.... La Multi Ani Magda scumpa si draga mea prietena! Sa-ti fie viata plina de iubire!

Ingrediente

  • Nucile caramelizate:
  • 200 gr de nuca prajita
  • 10 linguri de zahar
  • Blat:
  • 500 gr nuca, migdale si alune prajite( sau o puteti face numai cu nuca)
  • 16 albusuri de ou
  • 32 linguri de zahar( nu cu varf)
  • 2 esente de rom
  • zeama de la 1 lamaie
  • extract de vanilie
  • un praf de sare
  • Crema:
  • 500 gr unt
  • 16 galbenusuri de ou
  • 350 gr de zahar
  • 800 ml lapte rece
  • 8 linguri faina
  • zeama de la 3 lamai
  • coaja de la 2 lamai mari
  • extract de vanilie( sau esenta)

Mod de preparare

Nuca, alunele si migdalele  le-am pus in tava tapetata cu pergament si le-am copt in jur de 15 min la 200 de grade sau in functie de cuptor, cu grija, sa nu le ardeti.

Cand este gata prajita maruntiti totul la blender si lasati deoparte.

Puneti intr-un vas pe foc zaharul si nu plecati de langa el, aveti rabdare... la foc mic pana sel caramelizeaza (daca se arde devine amarui). Cand s-a caramelizat puneti nucile (cele 200 de grame), amestecati cu grija si apoi rasturnati pe folie de aluminiu sa se raceasca. Cand s-a racit bagati lin blender nucile caramelizate si le faceti pudra.

Blatul: Am pus albusurile cu praful de sare la mixer, apoi am adaugat zaharul, am mixat foarte bine in jur de zece minute, apoi am adaugat pe rand esenta de rom, vanilia si zeama de lamaie.

Aceasta compozitie am amestecat-o cu nuca, alunele si migdalele prajite si maruntite.

Impartim in 3 parti egale compozitia (o punem in trei vase).

Tapetam tava cu foaie pergament. Turnam compozitia pentru prima foaie. Vom proceda la fel, pe rand, cu toate celelate foi (inca doua).

Eu am avut o tava de 24/35 cu margine detasabila ca la tort (Metro).

Am copt fiecare foaie cate 20 de minute la 180 de grade.

Fiecare foaie scoasa o asezam cu tot cu pergament pe un prosopel ud de bucatarie, in acest fel o vom desprinde usor.

Crema: Untul pentru crema il vom scoate din timp si-l vom lasa la temperatura camerei.

Laptele il incalzim usor pe foc si adaugam vanilia.

Galbenusurile le vom mixa impreuna cu zaharul, apoi din cantitatea de lapte vom pune peste ele 100 ml si apoi faina lingura cu lingura.

Turnam in fir subtire peste laptele din vasul de pe foc si amestecam continuu pana crema se leaga bine si se ingroasa. Oprim focul.

Scoatem crema si o punem la racit.( eu am pus-o intr-un vas de plastic si am bagat-o la congelator,amestecand in ea din cand in cand).

Cand crema s-a racit vom mixa untul bine la mixer apoi in el vom pune pe rand coaja si zeama de lamaie. Vom adauga in crema de unt si lamaie, crema de vanilie racita bine( scoasa din congelator la timp, aveti grija sa nu o congelati), lingura cu lingura si vom mixa in continuare. Gata si crema si putem asambla prajitura.

Punem prima foaie in tava, aici atentie mare sa desprindeti usor foaia sa nu se rupa. Apoi vom unge cu crema, apoi din nou foaie si din nou crema pe care vom presara putina pudra de nuca caramelizata, din nou foaie si ultimul strat de crema. Deasupra vom pune restul de nuca caramelizata in care vom imbraca practic prajitura si o vom da la rece pana a doua zi. 

E o minunatie...am profitat ca mi-a inflorit salcamul japonez si am facut o fotografie sub aceasta spendoare a naturii...

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuci caramelizate, crema de vanilie si lamaie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (82)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu nuci caramelizate

Postat de MyCookingLife

Desert prajitura cu nuci caramelizate

Nucile caramelizate : Se prajesc nucile in cuptor 2-3 minute. Se zdrobesc cu sucitorul cand sunt reci. Se face un caramel din 4-5 linguri zahar, se adauga 100 g nuci prajite si se amesteca rapid....

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 01.05.2012, 12:18
La multi ani prietenei tale iar prajitura nemaipomenita
la 01.05.2012, 12:21
Multumesc din suflet Rocsicuta scumpa!
la 01.05.2012, 12:33
buna buna
la 01.05.2012, 12:37
Multumesc Motan
la 01.05.2012, 12:52
foarte buna si arata bine am trecut-o la favo....

Vezi toate comentariile (82)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking