Desert prajitura cu nuci si crema caramel

Postat de oanapl in Prajituri
28 Feb 2021 | 1230 vizualizari
Desert prajitura cu nuci si crema caramel

Am achiziționat o cutie mare de lapte condensat caramelizat și am zis că ar fi păcat să nu pregătesc ceva bun cu ea. Abia am folosit o treime din conservă, deci vor urma și alte deserturi. Eu nu sunt mare amatoare de prăjituri cu caramel, ci prefer prăjiturile cu fructe acrișoare și pe cele cu ciocolată cât mai amăruie. Deci, a fost puțin prea dulce această prăjitură, pentru gustul meu, dar le-a plăcut fetelor mele și soțului. Pentru amatorii de dulce, eu zic că e perfectă.

Ingrediente

  • pentru blat (25x35 cm):
  • 4 ouă
  • 150 g unt
  • 150 g miez de nucă
  • 200 g făină
  • 110 g zahăr
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 praf sare
  • esență de portocale
  • 1/2 lingură scorțișoara
  • pentru cremă:
  • 350 g lapte condensat caramelizat (conservă)
  • 100g unt (cu 82% grăsime)
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 8 g gelatina
  • 40g apă rece
  • pentru decor:
  • 30g ciocolată neagră

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 180 grade C. Pui nucile într-o tavă și le dai la cuptor până ce nucile capătă un miros plăcut și se prpjesc ușor. Le lași să se răcească, după care le măruntești. Topești untul și îl lași să se răcească. Într-un castron amesteci făina cernută împreună cu praful de copt.
Mixezi ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare, după care adaugi și untul topit și răcit, esența de portocale și scorțișoara și jumătate din amestecul de făină. Amesteci usor după care adaugi nucile mărunțite și restul de făină. Torni amestecul intr-o tavă (25x35 cm) tapetată cu hârtie de copt și dai blatul la copt pentru 35 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Îl lași să se răcească complet, pe un grătar sau un fund de lemn.
Cât timp lași blatul la răcit, pregătești crema caramel. Într-o oală pui 350g lapte condensat caramelizat și untul tăiat cubulețe și le pui pe foc mic și lași să se topească untul și omogenizezi. Dai oala deoparte și lași să se răcească.
Mixezi smântâna pentru frișcă apoi adaugă caramelul răcit și omogenizezi.

Pui gelatin la hidratat în apă rece (pentru 10 minute), apoi o topești pe baie de aburi. O lași să se răcărească, apoi adaugi 2-3 linguri din crema caramel peste gelatin, omogenizezi, apoi adaugi gelatina în castron, peste crema caramel. Omogenizezi compoziția.

Pui blatul în tava în care l-ai copt, cu tot cu hârtia de copt, apoi torni crema caramel deasupra.
Dai prăjitura la frigider pentru câteva ore. Ornezi după imaginație. Eu am dat pe răzătoare ciocolata și am presărat-o deasupra cremei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuci si crema caramel" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Retete similare

Desert prajitura cu nuca si krantz

Postat de diana_k

Desert prajitura cu nuca si krantz

Blat: Separam albusurile de galbenusuri si le batem bine cu zaharul adaugat treptat. Adaugam galbenusurile si batem putin pana se incorporeaza bine in compozitie, apoi punem faina cernuta cu...

Citeste continuarea

Desert prajitura Romanita

Postat de merisor67

Desert prajitura Romanita

Blat: Am separat albusurile de galbenusuri, iar albusurile le-am batut bine cu putina sare si zeama de lamaie pana s-au intarit. Am adaugat zaharul si zaharul vanilat apoi treptat apa....

Citeste continuarea

Comentarii

la 28.02.2021, 17:00
Imi place mult cum ti-a iesit!
la 28.02.2021, 17:11
Buna!
la 28.02.2021, 17:16
la 28.02.2021, 17:19
Mulțumesc Ancutsa!
la 28.02.2021, 17:19
Mulțumesc Adi!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking