Desert prajitura cu nuci si smantana

Postat de RODIMUR in Prajituri
11 Iun 2017 | 7246 vizualizari
Desert prajitura cu nuci si smantana

Este prăjitura mea preferată! Fină, consistentă, rafinată, cu un gust aparte, pe care o fac, de obicei iarna, când temperatura scăzută este mai generoasă cu ingredientele sensibile la căldură.

Ingrediente

  • Pentru foi
  • 4 ouă
  • 4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 200 gr zahăr tos fin
  • 550-600 gr făină albă
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet
  • Pentru cremă
  • 500 gr smântână
  • 200 gr zahăr tos fin
  • 400 gr nuci măcinate
  • 1-2 plicuri de vanilie
  • esență de rom
  • Pentru decor
  • 2-3 linguri de miere de albine, lichidă
  • 30-40 gr de nuci prăjite și tăiate mărunt

Mod de preparare

Se amestecă zahărul cu ouăle, vanilia și uleiul până se dizolvă, după care se adaugă bicarbonatul stins cu oțet. În această compoziție se încorporează puțin câte puțin făina. La început, se folosește lingura pentru a amesteca ingredientele, dar când compoziția se îngroașă, se frământă cu mâna și se încorporează făina, în așa fel încât să rezulte un aluat elastic, potrivit de moale, pentru a fi întins pe fundul tăvii.

Se împarte aluatul în 4 părți egale și pe rănd, se întinde fiecare bucată de aluat pe fundul tăvii și se coace la cuptor la foc mic, doar pentru a se usca foile, nu pentru a le rumeni tare.

Când toate foile au fost coapte, se pregătește crema. Se amestecă smântâna cu zahărul și vanilia (până se dizolvă), iar apoi se încorporează nuca măcinată. La urmă se adaugă esență de rom, după gust.

Se ung foile, pe rând, suprapunându-se, cu umplutura de nuci cu smântână, se acoperă cu o foaie albă de hârtie curată, se pune o greutate peste prăjitură, pentru a presa foile unse și se dă la rece, până a doua zi.

Între timp, se prăjesc în cuptor nucile pentru decor și se taie mărunt.

A doua zi, se unge prăjitura cu mierea de albine și se decorează cu nucile prăjite și tăiate mărunt. Apoi se taie prăjitura în formă de romburi și se ține la rece, pentru că ingredientele sunt sensibile la căldură.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu nuci si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura (tort) cu blat banana bread, mousse de ciocolata alba si amarena

Postat de momo121

Desert prajitura (tort) cu blat banana bread, mousse de ciocolata alba si amarena

Pentru Banana bread:        Pisam cu o furculita bananele, adaugam untul, zaharul si amestecam bine cu un tel pana la omogenizare. Pe urma punem ouale si amestecam din...

Citeste continuarea

Desert prajitura duo, zmeura si ciocolata alba

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura duo, zmeura si ciocolata alba

Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Apoi am incorporat amestecul de nuci, migdale si alune, la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.06.2017, 18:06
imi plac foarte mult prajiturile cu foi! cu crema de smantana nu am facut niciodata, dar am salvat reteta si o sa o incerc
la 11.06.2017, 18:38
la 11.06.2017, 21:14
Wow
la 11.06.2017, 21:30
Prajiturile astea cu foi mi se par cele mai delicioase!
la 11.06.2017, 22:11
Mulțumesc frumos, Motănel!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking