Desert prajitura de Craciun, in straturi

Postat de mirela0911 in Prajituri
26 Dec 2020 | 3907 vizualizari
Desert prajitura de Craciun, in straturi

Vazusem aceasta prajitura pe un site unguresc si tare mi-a placut cum arata. M-am uitat peste ingrediente si am zis sa incerc si eu aceasta reteta de sarbatori. Rezultatul final ... un amalgam de arome si texturi care iti incanta simturile. "Retete festive de iarna"

Ingrediente

Pt. aluat:

  • 1 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 35 g drojdie proaspata
  • 400 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 120 g unt
  • 3 galbensuri
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de prune:

  • un borcan de 380 g cu gem de prune
  • coaja rasa de lamaie

Unplutura de nuca:

  • 180 g nuca macinata
  • 30 g pesmet
  • 80 g zahar
  • 200 ml lapte dulce
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de mac:

  • 200 g seminte de mac macinate
  • 120 g zahar
  • 200 ml lapte dulce
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie

Umplutura de branza de vaci:

  • 300 g branza de vaci
  • 80 g zahar
  • 50 g stafide
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • coaja rasa de lamaie
  • un praf de sare

Mai este nevoie de un ou pt uns

Mod de preparare

Aluatul: Se incalzeste usor 150 ml lapte in care se pune 1 lgt de zahar, 2 lg faina si drojdia. Se amesteca bine apoi se lasa sa dospeasca.

Intre timp se pune faina in bolul robotului impreuna cu 1 lgt sare. Restul de lapte se incalzeste impreuna cu restul de zahar, se adauga coaja de lamaie si se amesteca bine pana se dizolva zaharul. Se lasa deoparte.

Se toarna maiaua peste faina, se pun galbenusurile si se porneste robotul. Se toarna treptat laptele caldut pentru a se obtine un lauat molae si care poate fi amestecat. Se adauga untul cate putin si se mixeaza bine pana se obtine un aluat moale si care nu se lipeste de peretii bolului. Se acopera cu folie si se lasa sa dospeasca pana isi mareste volumul. 

Intre timp se prepara umpluturile pentru a le avea la indemana pe toate.

Gemul se amesteca cu coaja rasa de lamaie si se lasa deoparte.

Intr-o craticioara se pune nuca macinata, pesmetul, zaharul, vanilia si coaja rasa de lamaie. Se toarna laptele si se pune pe foc mic. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena si usor moale. Eventual se mai adauga putin lapte daca este prea tare crema. Se lasa deoparte.

Seminte de mac se macina. Se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul si aromele, apoi laptele. Se pune pe foc si se amesteca pana se obtine o crema omogena. Se lasa deoparte.

Branza de vaci se amesteca cu zaharul, stafidele, aromele si cele 2 galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu praful de sare apoi se incorporeaza usor in crema de branza.

Dupa ce si-a dublat volumul, se ia aluatul si se imparte in 5 parti egale.

Se tapeteaza o tava cu dimensiunea de 25x35 cm cu hartie de copt.

Se ia o parte si se intinde subtire cat tava. Se asaza cu grija in tava si se unge cu gem. Se intinde a doua foaie peste care se pune umplutura de nuca. Se trece la a treia foaie peste care se pune umplutura de mac, a patra foaie peste care se toarna umplutura de branza. A cincea foaie se intinde si se taie in fasii pentru a forma grilajul de deasupra.

Se bate oul si se unge partea de deasupra.

Se da tava la cuptorul preincalzit la 175 de grade pentru cca 30-35 de minute sau pana se rumeneste frumos si prajitura este coapta. Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi taiata si servita.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura de Craciun, in straturi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Negresa cu branza de vaci

Postat de rocsi_1612

Negresa cu branza de vaci

Blatul: Rupem ciocolata bucatele, o punem intr-un ibric cu laptele, cacaoa, pana se topeste ciocolata. Luam ibricul de pe foc, lasam sa se raceasca. Untul il mixam spuma cu zaharul. Punem...

Citeste continuarea

Chec cu nuca si aroma de portocale

Postat de ela

Chec cu nuca si aroma de portocale

Mixam albusurile cu un praf de sare. Cand se intaresc adaugam treptat zaharul si batem pana se intaresc din nou. Adaugam galbenusurile si amestecam bine. Adaugam treptat, uleiul, untul topit,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2020, 17:16
Ce imi place combinatia de branza si nuca, sau mac!
la 26.12.2020, 17:44
o bunatate!
la 26.12.2020, 17:47
la 26.12.2020, 17:56
foarte buna
la 26.12.2020, 18:21
Ce bine arată!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking