Desert prajitura Deliciu

Postat de merisor67 in Prajituri
4 Ian 2015 | 43406 vizualizari
Desert prajitura Deliciu

Aveam demult in plan aceasta prajitura, circula pe mailuri, cu ceva ani in urma, un fisier cu retete de prajituri, cu pozele aferente, printre care si aceasta. Proveneau de pe un blog al Sidonyei, blog care am inteles ca nu mai exista. De curand a postat aceasta reteta bucatarasul Julycris, apoi a testat-o Gaby si asa de mult a laudat-o ca m-a convins s-o testez si eu. E ceva de munca la ea, dar chiar merita, asa ca o trec si eu in randul prajiturilor favorite, care merita preparate in preajma unei sarbatori, pe langa faptul ca este delicioasa, iese multa si ajunge pentru toti musafirii. Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.

Ingrediente

  • Blat:
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 varf cutit sare
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • un varf cutit sare
  • 500 gr frisca
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • In plus:
  • 1 pachet mare biscuiti Petit Beurre
  • 2 lingurite cacao
  • 300 gr Finetti
  • 300 ml cafea indulcita
  • 1 lingura amaretto
  • 300 gr nuca taiata grosier

Mod de preparare

Cele 300 gr nuca, taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt.

Eu am folosit o tava de 23/36 cm.

Blat: presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.

Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat. Faina o amestecam cu praful de copt.

Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula (scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).

Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.

Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.

Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.

Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece (dar nu in frigider, ca este fierbinte).

Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.

Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.

Crema: presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.

Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.

Fierbem crema pe baie de aburi, mestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.

Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.

Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.

Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.

La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.

Impartim crema in doua si intindem prima parte peste blatul uns cu finetti.

Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.

Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Deliciu" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (58)
Retete similare

Desert prajitura Deliciu - o alta varianta

Postat de mirela0911

Desert prajitura Deliciu - o alta varianta

Blatul: Nuca se prajeste apoi se taie mai marunt.  Se tapeteaza o tava de 20x30 cm cu hartie de copt. Se asaza nuca uniform. Se lasa deoparte. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de...

Citeste continuarea

Desert prajitura Deliciu

Postat de mirela0911

Desert prajitura Deliciu

Blatul: Se prajeste nuca si se taie grosier. Se intind apoi uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt.  Albusurile se mixeaza spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul treptat si...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 04.01.2015, 18:24
intindeti covorul rosu, a aparut prajitura-vedeta!
la 04.01.2015, 18:24
Clau ))
la 04.01.2015, 18:25
Am admirat-o acum ceva timp Pe facebook cred!
la 04.01.2015, 18:26
chiar asa, Claudia
la 04.01.2015, 18:26
Meri

Vezi toate comentariile (58)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking