Desert prajitura Furnicuta

Postat de merisor67 in Prajituri
20 Iun 2018 | 9325 vizualizari
Desert prajitura Furnicuta

Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut era de mult în lista de așteptare, de când am văzut-o la Papa Bun, însă abia acum i-a venit rândul. Este o prăjitură mai specială, aș zice eu, având contrastul acela de blaturi, unul cu nucă și unul cu mac, iar crema de gălbenușuri( cu lămâie am preparat-o eu) se potrivește la fix.  Perfectă pentru „Picnicul bucătărașilor”!

Ingrediente

  • Pentru blatul cu mac:
  • 6 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 3 linguri mac
  • 4 linguri făină
  • un praf de sare
  • Pentru blatul cu nucă:
  • 6 albușuri
  • 6 linguri zahăr
  • 4 linguri nucă măcinată
  • 3 linguri făină
  • un praf sare
  • Pentru crema de gălbenușuri:
  • 12 gălbenușuri
  • 10 linguri zahăr
  • 8 linguri lapte
  • 400 g unt
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • un praf sare
  • În plus:
  • 4 foi mici de napolitană

Mod de preparare

Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.

Zahărul se va măcina, pentru că se bat mai bine albușurile cu zahărul pudră.

Adăugăm, treptat, făina cernută și macul, folosind pentru omogenizarea compoziției o spatulă.

Mixerul îl folosim doar până obținem bezeaua, apoi ne folosim de o spatulă, amestecând ingredientele cu mișcări circulare, de jos în sus și încet, pentru a nu se lăsa bezeaua.

Tapetăm tava( 26/38 cm) cu hârtie de copt, întindem compoziția de blat cu mac în ea.

O dăm la cuptorul preîncălzit, în prealabil și o lăsăm 35 de minute, la 180 de grade C.

Facem pentru siguranță și testul cu scobitoarea.

Pentru blatul cu nucă procedăm în mod asemănător, doar că în loc de mac punem nucă măcinată fin.

Preparare cremă

Din momentul în care introducem al doilea blat la cuptor, ne putem apuca de prepararea cremei.

Mixăm gălbenușurile, mai întâi cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi cu zahărul până devin spumoase și le diluăm cu laptele rece.

Adăugăm și coajă de lămâie rasă cât mai fin și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă.

Lăsăm crema să se răcească bine, apoi o mixăm împreună cu untul moale, ținut la temperatura camerei și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie.

Asamblăm Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut

Așezăm în tavă două foi de napolitană, în cazul meu, dar ar fi mers o foaie mare.

Întindem 1/3 din cremă peste ele, apoi așezăm blatul cu nucă, iar 1/3 din cremă, blatul cu mac, ultima parte de cremă și două foi de napolitană deasupra.

Așezăm o greutate deasupra și dăm prăjitura Furnicuța la rece pentru 30 de minute, pentru a se întări crema, apoi o putem porționa cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit și lama subțire.

Recomand să se porționeze prăjitura înainte de a se înmuia foile de napolitană prea rău, pentru a se putea tăia frumos.

Eu folosesc un cuțit cu lamă zimțată și foarte frumos se porționează prăjiturile.

Mulțumesc, Papa Bun, pentru inspirație! :-*

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Furnicuta" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Retete similare

Desert prajitura Furnicuta

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura Furnicuta

Am folosit o tava cu dimensiunile de 20/28 cm, tapetata cu hartie de copt. Blat cu nuca : Albusurile ( 4 la numar) le-am mixat bine cu un praf de sare , pana am obtinut o spuma tare, apoi...

Citeste continuarea

Desert prajitura "Furnicuta"

Postat de Lia1

Desert prajitura "Furnicuta"

Scoate untul din frigider din timp, ca sa se inmoaie (eu l-am scos de seara pentru dimineata, daca nu este vara). Imbraca tava in hartie de copt. BLAT 1: 1. Separa albusurile de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.06.2018, 16:51
Ce perfecte le faci tu!
Bravo
la 20.06.2018, 17:15
Îmi place, dar e mult de muncă la ea și se termină repede de mâncat.
la 20.06.2018, 17:16
și tu, Gaby
la 20.06.2018, 17:21
buna buna
la 20.06.2018, 17:21
Padre asta cu terminatul repede e adevărată ) E mult de muncă, dar merită.

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking