Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

Postat de mirela0911 in Prajituri
11 Iul 2021 | 5931 vizualizari
Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie

Desi a fost ceva de lucru, mai ales pe caldurile astea :D, rezultatul este minunat, o prajitura cremoasa, dulce acrisoara, plina de arome si numai buna de savurat pe indelete!

Ingrediente

Pt. blatul maro:

  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 5 lg zahar
  • 5 lg ulei
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 3 lg faina alba
  • 2 lg cacao

Pt. blatul de bezea cu nuca:

  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • 4 lg zahar
  • 90 g nuca macinata
  • 1 lg faina alba
  • 1 lgt praf de copt

Crema de zmeura:

  • 700 g zmeura
  • 150 g zahar
  • 2 lg suc de lamaie
  • 50 g amidon
  • 100 ml apa rece
  • 300 g crerma de branza/mascarpone
  • 100 ml smantana dulce pt frisca

Crema de vanilie:

  • 4 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 1 lgt zahar vanilat bourbon
  • 50 g amidon
  • 400 ml lapte
  • 100 g unt
  • 100 ml smantana dulce pt frisca

Mai avem nevoie de:

  • 125 g ciocolata Callebaut amaruie
  • 4 lg lapte dulce
  • 36 biscuiti Petit
  • apa + sirop de fructe
  • fructe pt ornat

Mod de preparare

Mai intai se incepe cu crema de zmeura pentru a avea timp sa se raceasca sau se poate prepara cu o zi inainte.

Zmeura proaspata se pune intr-o craticioara impreuna cu zaharul si sucul de lamaie. Se lasa 5 minute pana isi lasa putin suc apoi se transfera pe foc. Se lasa sa fiarba cateva minute, pana se inmoaie bine fructele. Se lasa putin sa se racoreasca apoi se dau prin sita pentru a elimina semintele.

Piureul rezultat se pune inapoi in craticioara si se pune pe foc. Se dizolva amidonul cu laptele si se toarna peste piureul de zmeura. Se amesteca continuu cu un tel pentru a nu face cocoloase. Se lasa sa fiarba pana se ingroasa bine. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca bine. Se mixeaza apoi cu crema de branza iar la final se incorporeaza cu ajutorul unei spatule frisca batuta. Se da la rece pana in momentul folosirii.

Blatul maro: Se separa ouale. Se mixeaza albusurile cu praful de sare. Se adauga zaharul pe rind si se mixeaza pana ce acesta se dizolva. 

Separat se amesteca galbenusurile cu uleiul, esenta de vanilie, faina si cacaoa. Se obtine un aluat destul de consistent. Se adauga pe rand albusurile spuma. Se mixeaza pana se obtine o compozitie moale. Ulterior, se incorporeaza albusurile cua jutorul unei spatule si cu miscari usoare. Se imaprte compozitia in doua parti egale. Se coace pe rand fiecare blat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt si cu dimensiunea de 24x34 cm, la 190 de grade pentru cca 6-8 minute Se lasa blaturile la racit impreuna cu foaia de copt. 

Blat bezea: Se mixeaza albusurile cu praful de sare si zaharul adaugat pe rand pana devine spuma neteda si lucioasa. Se adauga in 2 reprize nuca macinata amestecata cu faina si praful de copt. Se toarna compozitia in aceeasi tava in care s-au copt si celelalte blaturi, tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180 de grade pentru cca 10 minute. Se lasa la racit.

Crema de vanilie: Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul si zaharul vanilat bourbon. Se adauga amidonul si 100 ml lapte rece. Se amesteca bine. Restul de lapte se incalzeste. Se toarna fierbinte peste compozitia de galbenusuri, amestecand conitinuu, apoi se transfera cratita pe foc si se lasa sa fiarba la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se lasa usor sa se tempereze apoi se adauga untul si se amesteca energic pana la omogenizare. Se lasa la racit. La final, dupa ce s-a racit bine crema, se incorporeaza frisca batuta. Se lasa la rece pana la asamblarea prajiturii.

Asamblare prajitura: Se pregateste siropul din apa si siropul de fructe preferat. Se pun la indemana si biscuitii. Se pregatesc doua platouri.

Se ia un platou si se asaza un blat de cacao cu tot cu hartia de copt. Se unge si se niveleaza cu jumatate din crema de zmeura. Se asaza apoi un strat de biscuiti insiropati in suc. Se unge deasupra cu jumatate din crema de vanilie. Peste crema se pune foaia de bezea, cu partea cu hartia de copt deasupra. Se asaza frumos apoi se indeparteaza cu usurinta foaia de copt. Se unge cu restul de crema de vanilie apoi deasupra se pun restul de biscuiti insiropati. Peste biscuiti se pune crema de zmeura. Se niveleaza frumos si se asaza a doua foaie maro, cu hartia de copt in sus. Se indeparteaza usor foaia de copt. Se da prajitura la rece pentru 2 ore. 

Se scoate prajitura de la rece. Se asaza peste ea cealalta tava si cu o miscare rapida se intoarce prajitura. Se indeparteaza foaia de copt ramasa.

Se topeste ciocolata impreuna cu laptele, se amesteca bine pana se omogenizeaza apoi se toarna peste prajitura si se niveleaza. Se da din nou la rece pana a doua zi.

Se portioneaza si se serveste.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura in straturi, cu crema de zmeura si vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (18)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert chec cu piersici si cacao

Postat de oanapl

Desert chec cu piersici si cacao

Freci gălbenuşurile cu zahărul şi untul moale, apoi baţi albuşurile spumă tare. Amesteci cu grijă cele două compoziţii şi adaugi făina amestecata cu cacaua şi esenţa de rom,...

Citeste continuarea

Desert prajitura trei culori

Postat de MotanLaOale

Desert prajitura trei culori

Se freaca untul, zaharul tos, 3 galbenusuri+1 ou intreg, praful de copt, coaja de lamaie si faina si se obtine un aluat fraged. Se imparte aluatul in doua parti. Intr-o jumatate se incorporeaza...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.07.2021, 19:10
la 11.07.2021, 19:21
Un deliciu...!
la 11.07.2021, 19:36
Ce bine arataaaaa!
la 11.07.2021, 19:37
la 11.07.2021, 20:23

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking