Ingrediente
- Blat 28/20 cm
- 6 albusuri ( le-am avut congelate)
- 140 g zahar
- 140 g faina
- 60 g nuca prajita si macinata
- 25 g cacao
- 1 praf de copt
- un praf de sare
- Crema
- 100 g ciocolata cu gust de lamaie
- 100 g fondant alb
- 250 g unt cu 82% grasime
- Sirop
- cca 250 ml apa
- 2 linguri zahar
- esenta de lamaie 1 fiola
- Cacao pentru pudrat
Mod de preparare
Blat : Am scos albusurile din congelator si le-am lasat sa se dezghete, le-am pus intr-un castron, am presarat un praf de sare si le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea ferma. Separat am amestecat nuca prajita si macinata cu cacao si praf de copt, am cernut si faina si am incorporat-o in bezea. La final am incorporat amestecul de nuca, cacao si praf de copt. Am tapetat tava cu hartie de copt, am turnat compozitia in tava, am nivelat si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180 grade. Dupa 25 min am facut testul scobitorii, am scos tava din cuptor si am lasat sa se raceasca blatul.
Sirop : Apa cu zaharul le-am pus la fiert, cand a inceput sa clocoteasca am stins focul si am adaugat esenta de lamaie. Am lasat sa se raceasca.
Crema: Untul l-am scos din frigider cu cateva ore inainte si l-am lasat sa ajunga la temperatura camerei, adica sa fie moale si usor de amestecat. Intr-un castron de inox am pus ciocolata si fondantul, am asezat castronul pe baie de abur si am lasat sa se topeasca, am adaugat si o lingura de apa, sa mai diluez compozitia. Am luat castronul de pe baia de abur si am lasat cca 15 min sa se tempereze, apoi am inceput sa incorporez untul. Cat timp a stat blatul la racit am bagat crema obtinuta la frigider.
Asamblare : Blatul racit l-am taiat in doua parti, partea de jos mai inalta. Am insiropat bine ambele blaturi. Blatul mai inalt l-am asezat pe o suprafata plana, am intins o parte din crema ( dupa ce am scos crema din frigider am mixat-o 2 mim), mai mult de jumatate din crema. In restul de crema am faramitat a doua foaie, am amestecat bine si am intins amestecul obtinut peste crema. Am pudrat cu cacao, am dat prajitura la frigider si dupa 2 ore am portionat-o cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Ira" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
|