Desert prajitura rasturnata cu prune

Postat de RODIMUR in Prajituri
15 Oct 2019 | 3078 vizualizari
Desert prajitura rasturnata cu prune

Aceasta mi se pare cea mai rapidă și mai ușoară prăjitură cu prune, așa că în fiecare an o fac, cel puțin o dată, atunci când fructele ne sunt la îndemână. Deși de fiecare dată blatul iese pufos și bun, iar prunele se fac foarte bune în: unt, zahăr și scorțișoară, anul acesta nu o voi mai repeta, pentru că am mai făcut și altfel de prăjituri cu prune...  Eu am făcut prăjitura într-un recipient rotund, cu diametrul de 22 cm, dar ea poate fi făcută și în tăvi dreptunghiulare, sau pătrate.

Ingrediente

  • 18-20 de prune
  • 100 grame de unt
  • 2 lingurițe de scorțișoară
  • 150 grame de zahăr tos
  • 2 linguri de zahăr brun
  • Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 200 grame de zahăr tos
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare extrafină
  • 125 grame de făină albă

Mod de preparare

Prunele se spală, se scurg de apă și se taie în jumătăți, aruncându-se sâmburii.

Untul se feliază și se pune pe fundul tăvii de copt. Se toarnă peste unt zahărul tos și apoi se așează jumătățile de prune, cu partea exterioară în sus. 

Se presară sorțișoara și zahărul brun peste prune, iar apoi se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie. Când untul și zahărul se topesc, se scoate tava afară din cuptor și se lasă să se răcorească.

Între timp se face blatul. Se mixează albușurile cu praful de sare și când acestea încep să ia volum, se adaugă treptat: zahărul tos, vanilia, gălbenușurile, unul câte unul și la urmă, făina, ”în ploaie” amestecată în prealabil cu praful de copt.

Se toarnă compoziția pentru blat în tava răcorită cu prune, având grijă să nu se deranjeze prea mult aranjamentul fructelor.

Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul crește frumos și se rumenește. Atunci se verifică dacă aluatul este copt, cu ajutorul unei scobitori și se scoate tava din cuptor. 

Când prăjitura s-a răcit complet, se desprinde ușor de tava de copt, de jur împrejur, cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită, după care se răstoarnă cu atenție pe un platou și se poate porționa.

Cine dorește, poate să însiropeze prăjitura, proaspăt scoasă din cuptor, cu un sirop preparat din: 4 linguri de zahăr tos, 6 linguri de apă și o esență de rom, vanilie, migdale, sau lămâie, după dorință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura rasturnata cu prune" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura rasturnata cu prune

Postat de robert_badica

Desert prajitura rasturnata cu prune

Mai întâi, pregătim toate ingredientele. Tava se tapetează cu foaie de copt, apoi se aşază în tavă jumătăţile de prune. Peste acestea se presară trei linguri cu...

Citeste continuarea

Desert prajitura rasturnata cu prune si nuci

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura rasturnata cu prune si nuci

Intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt se pun miezul de nuca, zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si se amesteca. Se asaza pe toata suprafata tavii, apoi se pun prunele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.10.2019, 22:40
Foarte buna !
la 15.10.2019, 22:41
la 15.10.2019, 23:01
Mulțumesc frumos, Lucy!
la 16.10.2019, 00:13
buuna
la 16.10.2019, 05:54
Mulțumesc frumos, Claudia!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking