Desert prajitura Televizor

Postat de lucy2002 in Prajituri
3 Feb 2020 | 3065 vizualizari
Desert prajitura Televizor

O prajitura care imi place mult! Delicioasa, aspectuoasa, spornica! :X

Ingrediente

  • FOI CACAO
  • 2oua
  • 100gr zahar
  • 150ml lapte
  • 100ml ulei
  • o lingurita bicarbonat de amoniu
  • o lingurita zeama de lamaie
  • 50gr cacao
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 550gr faina alba
  • un praf de sare
  • BLAT
  • 6 oua
  • 150gr zahar pudra
  • 30gr zahar vanilinat
  • 2 lingurite esenta de lamaie
  • un praf de sare
  • 150ml ulei
  • 150gr faina alba
  • CREMA
  • 1300ml lapte
  • 230gr zahar
  • 30gr zahar vanilinat
  • 300gr unt 82% grasime
  • 100gr faina
  • 150gr amidon
  • esenta de vanilie
  • zeama de la o lamaie
  • un praf de sare
  • 400gr gem de caise
  • GLAZURA
  • 200gr ciocolta
  • 150ml frisca lichida
  • ORNAMENTE
  • de care va plac voua

Mod de preparare

In vasul de la mixer am adaugat : ouale, zaharul si am pornit mixerul. Dupa ce s-a dizolvat zaharul am adugat in fir subtire uleiul, laptele, esenta de rom, praful de sare, bicarbonatul de amoniu stins cu zeama de lamaie si la final cacaoa si faina cernute impreuna. Am mixat pana am incorporat toate ingredientele si am obtinut o coca care nu este lipicioasa. Acoperim coca cu o folie alimentara si o lasam sa se odihneasca 30 minute.

Impartim coca in doua parti egale. Cu ajutorul sucitorului intindem fiecare bucata de aluat formand o foaie de dimensiunea tavii.

Eu am copt foaia in tava cu hartie de copt mi se pare mult mai usor , pe vremuri o coceam pe dosul tavii. 

Am introdus tava la cuptorul preincalzit la o temperatura de 180grade pentru 5-7 minute.Procedam asa si cu cea de a doua foaie.

BLATUL

Separam albusurile de galbenusuri.

Peste galbenusuri se pune un praf de sare si amestecam pentru a se intensifica culoarea. Daca avem oua de la tara ar fi ideal, daca nu adauga 2 linguri dedovleac copt facut piure si vom obtine o culoare galben -portocalie a pandispanului.

Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana isi maresc volumul , adugam pe rand zaharul pudra, zaharul vanilinat si mixam in continuare pana obtinem o bezea ferma. Oprim mixerul si adugam pe rand galbenusurile lingura cu lingura si amestecam cu ajutorul unei spatule de jos in sus cu atentie. Adugam apoi esenta de lamaie, uleiul si treptat faina, vom obtinem o compozitie pe care o turnam si o nivelam in tava in care am copt foile de cacao.  Tava o introducem la cuptorul preincalzit la o temperatura de 180 grade pentru 30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

CREMA

Intr-un vas punem pe foc : zaharul, amidonul, faina si sarea amestecate si diluate cu putin lapte pentru a evita formarea de cocoloase. Adugam si restul de lapte si cu ajutorul unui tel para amestecam continuu sa nu se prinda la fund. Dupa ce crema are aspect de budinca tragem vasul de pe foc si adugam esenta de vanilie si zeama de la o lamaie si lasam sa se racoreasca dupa ce am pus o folie alimentara direct pe crema pentru a impedica formarea pojghetei.

Untul se mixeaza cu zaharul vanilinat dupa care se aduga pe rand cate o lingura din crema care s-a racit la temperatura camerei si mixam in continuare pana o incorporam toata cantitatea de crema- budinca.

ASAMBLAREA PRAJITURII

Se pune prima foaie maro pe un blat si se unge cu jumatate din gemul de caise si revenim cu jumatate din crema, asezam pandispanul il ungem cu restul de gem, intindem restul de crema apoi foaia de cacao si o presam usor. Acoperim prajitura cu o folie alimentara punem un tocator deasupra sa se preseze si dam prajitura la rece pana a doua zi, pentru a se inmuia foile.

GLAZURA

Rupem ciocolata bucatele iar peste ea adaugam frisca lichida ferbinte, amestecam pana se topeste ciocolata si o turnam peste prajitura. Eu am adaugat si ornamente de ciocolata dar nu este obligatoriu.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Televizor" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura Televizor

Postat de Pungasa_Rogue

Desert prajitura Televizor

Foi: Intr-un castron se pun zaharul, untul, laptele, cacaua, ouale, amoniacul stins cu otet  si putina faina. Se amesteca toate ingredientele si se adauga faina pana cand coca nu se mai...

Citeste continuarea

Desert prajitura televizor

Postat de Oana

Desert prajitura televizor

Foi de cacao : Se mixeaza ouale cu zaharul, apoi se adauga uleiul. Se pune amoniul in lapte si dupa ce se umfla putin se adauga in compozitie. Se mixeaza mai departe cacaua si apoi se adauga...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2020, 16:59
la 03.02.2020, 17:17
Minunată! De mult timp mă tot gândesc s-o fac, dar tot amân momentul acela...
la 03.02.2020, 17:35
Bunaaa
la 03.02.2020, 18:00
la 03.02.2020, 20:08

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking