Desert prajitura Vis

Postat de Criss in Prajituri
5 Noi 2019 | 7049 vizualizari
Desert prajitura Vis

Cu cateva zile in urma am vazut pe un grup de pe facebook, o postare cu o prajitura numita "Vis" sau "Day dreaming". Prajitura era postata de Alina Chirita si desigur am trecut-o pe lista de asteptare. Azi am facut prajitura, spre incantarea absoluta a lui Alex, care mi-a zis ca pt sa fac si maine o portie. E o prajitura foarte usor de facut si foarte rapida, dar extraordinar de fina si buna. Mult peste asteptari. Singura modificare a fost faptul ca in crema de ciocolata am adaugat stafide  "imbatate" in rom. Ce pot sa spun e ca prajitura aceasta isi merita pe deplin denumirea de "Vis", pentru ca da, e de vis. Cum altfel ar putea fi cand contine ciocolata, nuci, stafide, rom? Atat de fina incat se topeste in gura, aromata, cremoasa, ciocolatoasa, cu siguranta va veti indragosti de ea.

Ingrediente

  • Ingredientele sunt pentru o tava patrata de 22/22 cm, asadar in functie de tava in care veti coace prajitura, multiplicati ingredientele. Ingrediente blat: -
  • 100 g unt moale 
  • 100 g zahar pudra 
  • 1 ou 
  • 100 g nuca macinata 
  • 100 g faina 
  • 1 lingurita praf de copt 
  • 1 plic zahar vanilat bourbon 
  • foarte putina sare (eu nu am pus)
  • Crema: 
  • 4 oua
  • 150 g unt moale (80% grasime) 
  • 150 g zahar pudra 
  • 30 g stafide 
  • 120 g ciocolata amaruie 
  • 1 lingura amidon 
  • 1 fiola esenta de rom
  • Glazura (ganache) de ciocolata: 
  • 100 g ciocolata neagra 
  • 50 ml frisca lichida (Pilos) 
  • 50 g ciocolata alba

Mod de preparare

(Inainte de toate, trebuie sa va spun ca eu am copt mai mult timp prajitura, avand un aragaz simplu, timpii de coacere difera de cei ai unui cuptor electric. Eu intotdeauna preincalzesc cuptorul si coc fiecare prajitura pe treapta a doua a aragazului.) Intr-un bol se pune untul moale, zaharul pudra si zaharul vanilat si se mixeaza. Se adauga oul si se omogenizeaza. La final, se adauga faina amestecata cu praful de copt si sarea si nuca macinata(eu, dupa cum stiti, nu adaug sare la prajituri, dar sunt "pasaricile" mele). Se amesteca cu o spatula, pana se omogenizeaza. Compozitia obtinuta se repartizeaza uniform intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se introduce tava in cuptorul preincalzit si se coace timp de 20 minute, timp in care ne vom ocupa de crema.

Mai intai se rupe ciocolata in bucatele si se pune intr-un vas, pe baie de aburi, sa se topeasca. Stafidele se spala cu apa calduta, se scurg si peste ele se pune esenta de rom.
Ouale se separa si albusurile se bat spuma.
Separat, in alt bol se pune untul moale, zaharul pudra si galbenusurile si se mixeaza pana devine o crema spumoasa. Se adauga ciocolata topita si racita la temperatura camerei, amidonul si stafidele imbibate in esenta de rom.
La final, se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor, cu o spatula, pana obtinem o crema omogena. (Cred ca in crema ar fi mers si un pumn de nici prajite si tocate grosier. Data viitoare asa voi face.)
Crema se pune peste blatul scos din cuptor, se repartizeaza uniform peste blat si se introduce tava in cuptor pentru inca 20-25 minute. Dupa acest timp, se scoate prajitura si se lasa sa se raceasca. Apo se pune glazura.

Ciocolata rupta se pune intr-un vas pe baie de aburi impreuna cu frisca lichida. Se lasa sa se topeasca ciocolata si se amesteca pana se omogenizeaza, apoi se toarna glazura peste prajitura.
Se pune prajitura in frigider pana se intareste glazura, apoi se decoreaza cu ciocolata alba, topita.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Vis" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert prajitura ''vis de seara''

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura ''vis de seara''

Foi : Albusurile cu un praf de sare le batem spuma tare. Separat, mixam galbenusurile cu zaharul, apoi adaugam margarina si omogenizam bine. Napolitanele le bagam la robot si le maruntim, apoi le...

Citeste continuarea

Desert prajitura de vis

Postat de miremirc

Desert prajitura de vis

2 Foi: mixam spuma albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, iar la final fulgii de cocos amestecati cu faina. Aceasta compozitie o impartim in 2 si coacem 2 foi (25*35 cm). Putem imparti...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.11.2019, 09:58
Ne ispitesti din nou
la 05.11.2019, 10:45
la 05.11.2019, 10:51
Foarte buna!
la 05.11.2019, 12:45
Mihaela, pai cam de mult nu v-am ispitit. Si intre timp s-au adunat retetele.
la 05.11.2019, 13:23

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking