Desert Preanici sau turtite dulci basarabene
Postat de RODIMUR in Dulciuri 27 Sep 2020 | 3625 vizualizari
Preanicii sunt un alt desert pe care l-am gustat în excursiile mele la Chișinău, după ce le văzusem anterior în târgurile unde, după revoluție, basarabenii aduceau produse la vânzare. În fapt, sunt turtițe dulci, iar numele lor divulgă o pronunție moldovenească, de care și-a dat seama și soțul meu, ardelean stabilit de peste 40 de ani aici, în Moldova noastră. ”Preanici” înseamnă ”prea mici” și exprimă surpriza și oarecum dezamăgirea unei persoane amatoare de dulciuri, la vederea acestui desert minuscul. Cel puțin așa mi s-a spus la Chișinău că ar sta lucrurile...
Am ezitat mult să le fac, pentru că mi se pare cam riscant să lucrez cu zahăr caramel și mi-era frică de vreo poznă, dar până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute am trecut la treabă și am urmat rețeta pe care am primit-o atunci, dar am și adăugat ceva: pentru că glazura se usucă greu, rămâne să mai caut altă soluție. Până una-alta, o parte din preanici le-am trecut prin zahăr brun, iar peste alții am presărat scorțișoară. Ceilalți s-au uscat, până la urmă (mă gândesc că poate glazura a fost prea groasă) dar după vreo două zile...
Din ingredientele de mai jos am făcut 51 de preanici (mici, evident), cam câte 4/porție și au un gust excelent.
Inapoi la reteta
|