Desert Preanici sau turtite dulci basarabene

Postat de RODIMUR in Dulciuri
27 Sep 2020 | 3644 vizualizari

Preanicii sunt un alt desert pe care l-am gustat în excursiile mele la Chișinău, după ce le văzusem anterior în târgurile unde, după revoluție, basarabenii aduceau produse la vânzare. În fapt, sunt turtițe dulci, iar numele lor divulgă o pronunție moldovenească, de care și-a dat seama și soțul meu, ardelean stabilit de peste 40 de ani aici, în Moldova noastră. ”Preanici” înseamnă ”prea mici” și exprimă surpriza și oarecum dezamăgirea unei persoane amatoare de dulciuri, la vederea acestui desert minuscul. Cel puțin așa mi s-a spus la Chișinău că ar sta lucrurile... Am ezitat mult să le fac, pentru că mi se pare cam riscant să lucrez cu zahăr caramel și mi-era frică de vreo poznă, dar până la urmă, la sfârșitul săptămânii trecute am trecut la treabă și am urmat rețeta pe care am primit-o atunci, dar am și adăugat ceva: pentru că glazura se usucă greu, rămâne să mai caut altă soluție. Până una-alta, o parte din preanici le-am trecut prin zahăr brun, iar peste alții am presărat scorțișoară. Ceilalți s-au uscat, până la urmă (mă gândesc că poate glazura a fost prea groasă) dar după vreo două zile... Din ingredientele de mai jos am făcut 51 de preanici (mici, evident), cam câte 4/porție și au un gust excelent.

Inapoi la reteta

Comentarii (25)

la 27.09.2020, 22:03
la 27.09.2020, 23:24
Bune !!!!
la 27.09.2020, 23:54
la 27.09.2020, 23:55
Mulțumesc frumos, Mihaela. Mai avem vreo 20-25 de preanici...
la 28.09.2020, 06:43
o trec la favorite poate ii vine randul candva.....
la 28.09.2020, 09:11
Delicioase!
la 28.09.2020, 09:22
Buni tare cu kefir sau lapte. Imi place cum ti-a iesit. Am si eu o reteta a celor de la "franzeluta" foarte apreciati.Mai sunt in varianta cu nuci sau trandafir sau umplute
la 28.09.2020, 10:10
Seamana cu turta dulce la prima vedere. Cat despre glazura, mie mi se pare putin zahar la 2 albusuri. Eu, la glazura de albus, pun 100 g zahar pudra pt 1 albus, si o bat bine-bine si o pot pune in poș si orna sau glazura. Cu cat mai mult zahar, cu atat se usuca mai repede, doar ca atunci vor deveni foarte dulci. Asa am apelat la alta aternativa: ciocolata alba, pe care o mananca toti mai usor. Mai poti incerca si o glazura din zahar pudra cu zeama de lamaie / apa.
Oricum, cred ca au iesit tare bune!
la 28.09.2020, 10:28
Mulțumesc frumos, Claudia!
la 28.09.2020, 10:29
Mulțumesc frumos, Dantes!
la 28.09.2020, 10:31
Mulțumesc frumos, Ksenya! Îmi pare rău, dar n-am auzit de variantele de care pomenești... Poate ni le prezinți tu, să mai aflăm câte ceva nou, ar fi tare drăguț...
la 28.09.2020, 10:36
Ancutsa, astea chiar sunt turtă dulce, dar li se spune ”turtițe dulci” pentru că sunt mici (prea mici/”preanici” ) Îți mulțumesc pentru ideea cu zahărul în cantitate mai mare. Am pus doar atât, pentru că în rețeta primită nu era deloc zahăr și nu mi se părea cum trebuie: doar glazura de la turta dulce obișnuită este dulce... Nu voi încerca cu ciocolată și voi rămâne la acest gen de glazură (dacă nu găsesc altceva) dar îți voi urma sfatul : mai mult zahăr pudră...
la 28.09.2020, 10:45
Delicioase!
la 28.09.2020, 10:49
Cred că sunt delicioase!
la 28.09.2020, 11:33
Mulțumesc frumos, Mimi!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking