Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.
Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se amestecă des în cratiță, pentru ca toate cubulețele de mere să se călească uniform și să absoarbă untul.
După acest interval de timp, se adaugă zahărul pudră, vanilia și stafidele înmuiate în rom și se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, până ce compoziția se leagă bine și scade zeama lăsată de mere. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească.
Se prepară siropul din apă și zahăr și când este gata, se lasă la răcit și abia după aceea se adaugă esența de rom (se poate folosi esența de rom în care s-au înmuiat stafidele).
Se umezește forma pentru șarlotă și se pune apoi în ea folie alimentară, lăsând-o să depășească mult marginile, pentru a fi mai ușor de răsturnat pe platou.
Se umezesc rapid pișcoturile (timp de 1 secundă) în siropul răcit și se tapetează cu ele forma de șarlotă, de jur împrejur și la bază. Se toarnă apoi un strat de piure de mere și altul de pișcoturi, iar după un alt strat de piure se termină cu ultimul strat de pișcoturi, care va constitui baza șarlotei.
Se acoperă șarlota cu o folie alimentară, și se dă la frigider, până a doua zi.
A doua zi se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe platou și se decorează după preferință, cel mai bine cu frișcă naturală, preparată în casă, din ingredientele scrise în listă.
Se ține la frigider, până ce se termină.