Desert sarlota de mere

Postat de RODIMUR in Dulciuri
9 Iun 2019 | 3922 vizualizari
Desert sarlota de mere

Am această rețetă de câtva timp și deși denumirea ei este de ”șarlotă”, evitam mereu acest cuvânt, știind că șarlota este o cremă preparată din: lapte, ouă, frișcă și gelatină...Totuși, pentru că mai există un sens al cuvântului ”șarlotă”, și anume acela de ”preparat cald, sau rece de patiserie, realizat dintr-o spumă, sau un piure, într-o formă tapetată de șarlotă cu pișcoturi”, am revenit la denumirea pe care i-a dat-o persoana care mi-a furnizat rețeta. Ca de obicei, ”am operat” câteva modificări în rețeta primită și cred că a fost o idee foarte bună, căci șarlota a ieșit mai bună decât prima dată, când am respectat întocmai indicațiile. Este o șarlotă fină, moale și delicioasă, căreia merele, călite în unt și stafidele înmuiate în esență de rom îi dau un gust excelent... În plus, se prepară destul de ușor și nici nu este foarte scumpă. În timpul de preparare nu este inclusă perioada în care șarlota stă la rece, în frigider.

Ingrediente

  • 30 pișcoturi de șampanie
  • Pentru umplutură:
  • 7-8 mere mari
  • 100 grame de unt
  • 200 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • 100 grame de stafide
  • 4-5 linguri de esență de rom
  • Pentru sirop:
  • 150 ml de apă
  • 6 linguri de zahăr tos
  • 2-3 linguri de esență de rom
  • Pentru ornat:
  • frișcă naturală din:
  • 200-250 ml de smântână grasă
  • 2-3 linguri de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
  • ornamente decor

Mod de preparare

Stafidele se curăță de codițe și se pun la înmuiat în 4-5 linguri de esență de rom.

Se prepară ”piureul” de mere. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se taie cubulețe și se călesc timp de 3-4 minute în 100 de grame de unt feliat. Se amestecă des în cratiță, pentru ca toate cubulețele de mere să se călească uniform și să absoarbă untul.

După acest interval de timp, se adaugă zahărul pudră, vanilia și stafidele înmuiate în rom și se fierb la foc mic, timp de 20-25 de minute, până ce compoziția se leagă bine și scade zeama lăsată de mere. Se ia cratița de pe foc și se lasă să se răcorească.

Se prepară siropul din apă și zahăr și când este gata, se lasă la răcit și abia după aceea se adaugă esența de rom (se poate folosi esența de rom în care s-au înmuiat stafidele).

Se umezește forma pentru șarlotă și se pune apoi în ea folie alimentară, lăsând-o să depășească mult marginile, pentru a fi mai ușor de răsturnat pe platou.

Se umezesc rapid pișcoturile (timp de 1 secundă) în siropul răcit și se tapetează cu ele forma de șarlotă, de jur împrejur și la bază. Se toarnă apoi un strat de piure de mere și altul de pișcoturi, iar după un alt strat de piure se termină cu ultimul strat de pișcoturi, care va constitui baza șarlotei. 

Se acoperă șarlota cu o folie alimentară, și se dă la frigider, până a doua zi.

A doua zi se scoate șarlota din frigider, se răstoarnă ușor pe platou și se decorează după preferință, cel mai bine cu frișcă naturală, preparată în casă, din ingredientele scrise în  listă.

Se ține la frigider, până ce se termină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota de mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu branza dulce

Postat de RuxyRux

Prajitura cu branza dulce

Untul rece taiat felii, il amestecam cu restul ingredientelor, faina cernuta, oul, zaharul, praful de sare, cel de copt, vanilia, turmericul si laptele rece. Se framanta aluatul, se infaineaza...

Citeste continuarea

Tarta rustica cu prune

Postat de vio_dreams

Tarta rustica cu prune

  Desfacem prunele in doua, indepartam samburii si le punem intr-un vas. Adaugam zaharul brun si scortisoara si le calim pana incep sa se inmoaie si isi lasa siropul.  Dam deoparte si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.06.2019, 05:50
imbietoare rau!
la 10.06.2019, 08:18
yami
la 10.06.2019, 08:48
Delicioasa!
la 10.06.2019, 08:53
super faina!
la 10.06.2019, 09:20
Interesanta reteta ,Am s-o incerc si eu

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking