Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

Postat de oanapl in Prajituri
6 Mar 2022 | 4729 vizualizari
Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie

Am văzut această rețetă pe blogul Violetei (caietul cu retete) și mi s-a părut interesantă. A ieșit o prăjitură delicioasă și vă invit s-o încercați și voi. Se lasă să se răcească complet și abia după aceea se taie. Nu incercați să o tăiați caldă, fiindcă nu veți reuși, crema de vanilie va curge!Eu am pățit-o. N-am mai avut răbdare să o las să se răcească și în momentul în care am scos-o din tavă s-a crăpat. Nu repetați greșeala mea! În rețeta originală s-a folosit doar 100g unt în aluat, dar mi s-a părut prea puțin și am pus 200g. A ieșit un aluat fraged, perfect. De asemenea, am folosit mai puțin zahăr decât în rețeta originală și a fost suficient. În rețeta Violetei erau 100g zahăr în aluat și 100 g în crema de vanilie.

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • 400 g făină
  • 200 g unt
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 10 g praf copt
  • 1 praf de sare
  • pentru umplutura de mere:
  • 1,5 kg mere
  • 4-5 linguri zahăr tos
  • scorțișoară
  • pentru crema de vanilie:
  • 3 ouă
  • 80 g zahăr
  • 40 g amidon
  • 800 ml lapte
  • 100 g unt
  • esență de vanilie

Mod de preparare

Se pune făina într-un bol și untul rece, tăiat cubulețe și se frământă până când se obține un aluat nisipos. Se adaugă zahărul, sarea, praful de copt și oul bătut și se frământă până când se obține un aluat compact. 
Se împarte aluatul în două bucăți egale, se înfășoară în folie alimentară și se dă la congelator pentru circa 1-2 ore, până când este congelat complet.

Între timp se pregătesc merele. Se curăță de coajă, se îndepărtează cotoarele și se taie felii. Se pun merele într-un vas, se adaugă zahărul și se călesc la foc mic, iar la final se adaugă scorțișoară, după gust. Se lasă să se răcească.

 Pentru crema de vanilie, se mixează ouăle cu zahărul măcinat până când devin cremoase. Se adaugă amidonul și se omogenizează.
Se fierbe laptele și se adaugă esența de vanilie.
Se adaugă laptele fierbinte, peste amestecul de ouă, în fir subțire, în acest timp mixând continuu, ca să nu se transforme în omletă compoziția.
Se pune compoziția într-o oală și se fierbe crema la foc mic, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Când crema s-a îngroșat se dă deoparte și se adaugă untul. Se omogenizează, se acoperă cu folie alimentară și se dă deoparte să se răcească.

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. (dimensiuni tava 25/35 cm) Se dă pe răzătoarea mare una din bucățile de aluat congelat și se așază fulgii de aluat în tavă, pe toată suprafața.
Se pune deasupra stratul de mere și se nivelează. Se toarnă crema de vanilie (care s-a răcit între timp) și se nivelează.
Se dă pe răzătoare cea de a doua bucată de aluat congelat, și se așază fulgii de aluat în tavă, astfel încât să acopere toată suprafața cremei de vanilie.
Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit, la 180 grade, pentru circa 45-50 de minute, cât să se rumenească ușor deasupra.
Se lasă să se răcească complet și abia după aceea se taie. Nu incercați să o tăiați caldă, fiindcă nu veți reuși, crema de vanilie va curge!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Sharlotka, prajitura poloneza cu mere si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert negresa cu branza si cirese

Postat de mirela0911

Desert negresa cu branza si cirese

Intr-o cratita se pun untul, zaharul, cacaua si laptele. Se transfera pe foc potrivit si se lasa sa fiarba. Dupa ce da 3 clocote se ia de pe foc. Din siropul format se iau 10 lg si se pune intr-o...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu crema de vanilie

Postat de gaby_d

Desert prajitura cu crema de vanilie

Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura, zaharul. Nu te opri pana ce zaharul nu e diluat COMPLET. Galbenusurile bate-le putin cu...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.03.2022, 19:30
la 06.03.2022, 19:42
la 06.03.2022, 19:46
Foarte bună!
la 06.03.2022, 19:59
Cred ca e tare buna combinatia!
la 06.03.2022, 20:54
Vă mulțumesc pentru aprecieri!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking