Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine

Postat de RODIMUR in Prajituri
10 Mar 2018 | 3569 vizualizari
Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine

Am făcut această prăjitură rulată cu aluat de post, similar aceluia din care am făcut sfințișori (mucenici) și am folosit vișine din dulceață, foarte bine conservate. A ieșit o prăjitură de post bună, chiar dacă nu are ca ingrediente: ouăle, untul și laptele. Și în post avem poftă de dulce... Din ingredientele de mai jos au ieșit două rulouri de ștrudel cu mere, stafide și vișine.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame făină albă
  • 250 ml apă caldă
  • 60 grame zahăr tos
  • 20 grame drojdie proaspătă
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 2 lingurițe esență de rom
  • făină pentru modelat
  • Pentru umplutură:
  • 5 mere
  • 100 grame de zahăr
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1-2 lingurițe de scorțișoară
  • stafide
  • vișine din dulceață
  • Pentru decor:
  • 50 grame zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie

Mod de preparare

Se spală bine lămâia și portocala în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se lasă în așteptare, până ce vor fi răzuite în aluat.

Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei, într-o adâncitură, drojdia sfărâmițată, sarea și zahărul tos. Se răzuie lămâia și portocala și se toarnă apă caldă, puțin câte puțin, până ce se dizolvă drojdia și zahărul și se încorporează toate ingredientele.

Se adaugă, puțin câte puțin, uleiul de floarea soarelui și esențele și se frământă aluatul până ce devine elastic și nelipicios.

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, la căldură, ferit de curenții de aer rece.

Între timp se pregătește umplutura. Se spală merele, se curăță de coji și de cotoare, se răzuie pe răzătoarea mare și se călesc într-o crăticioară în care s-au pus 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă zahărul și se ține cratița pe foc, până ce scade lichidul, iar umplutura este legată.

Se lasă umplutura să se răcească, iar apoi se adaugă scorțișoară și se amestecă, pentru uniformizarea compoziției.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină și se mai frămână puțin pentru eliberarea aerului. Când aluatul a devenit mai ferm, se porționează în două bucăți egale. 

Se ia prima bucată și se întinde o foaie de aproximativ 5 mm grosime, care se unge cu umplutura de mere. Se presară stafidele (opărite în prealabil), iar în partea de unde va începe rularea, se pun vișinele din dulceață.

Se rulează aluatul, cu umplutura la interior și se procedează la fel cu cea de-a doua bucată de aluat. Cele două rulouri se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt.

Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu și când prăjitura s-a rumenit frumos, se oprește focul de la aragaz.

Se scoate tava din cuptor și se presară rulourile cu zahăr pudră în care s-a amestecat un plic de vanilie. Se lasă la răcit complet, după care pot fi tăiate și servite.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert strudel de post, cu mere, stafide si visine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert madlene cu lamaie si coacaze

Postat de katty

Desert madlene cu lamaie si coacaze

Intr-un castron mixam ouale intregi cu sarea, zaharul, apoi untul moale, zaharul vanilat, coaja si zeama de lamaie. Cernem faina amestecata cu praf de copt si omogenizam. Adaugam coacazele,...

Citeste continuarea

Gogosi umplute cu ciocolata

Postat de Steffy

Gogosi umplute cu ciocolata

Faina se cerne, se adauga drojdia uscata si se amesteca bine. Se topeste margarina in lapte si se lasa sa se raceasca. Laptele trebuie sa fie caldut cand il punem peste faina. Adaugam ouale si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.03.2018, 17:08
la 10.03.2018, 17:16
Mai usor Vasile ,ca vor si altii sa guste!)))
la 10.03.2018, 17:25
Buni, gustă toți aceia cărora le place...!
la 10.03.2018, 17:36
Buna prajiturica ta
Dupa mine, ca sa fie strudel trebuie sa fie cu foi subtiri/ foietaj, dar pana la urma fiecare o numeste cum vrea
la 10.03.2018, 17:42
servesc si eu o feliuta

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking