Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca

Postat de RODIMUR in Prajituri
17 Mai 2018 | 5512 vizualizari
Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca

Pentru Înălțare, mi-am propus să fac un desert combinat, jumătate pască cu brânză dulce și stafide și jumătate tartă cu grilaj, cu gem de caise și nucă. A ieșit ceva foarte bun și frumos. Din ingredientele de mai jos am făcut o tartă cu diametrul de 20 cm.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 250 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 1 ou
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutura de brânză:
  • 200 grame de brânză de vaci, bine scursă
  • 1 ou
  • 1 plic de vanilie
  • 1 lingură de zahăr tos
  • 1 lingură de făină albă
  • coja răzuită de la 1/2 lămâie
  • 50 grame de stafide aurii
  • Pentru umplutura de gem:
  • 1 borcan de gem de caise
  • 50-75 grame de nuci măcinate
  • 1 gălbenuș pentru uns
  • făină pentru modelat aluatul

Mod de preparare

Se face mai întâi aluatul fraged, chiar și cu o zi înainte. Se mixează zahărul cu: untul, sarea, vanilia și oul până ce se dizolvă complet, după care se încorporează făina, treptat, ca să rezulte un aluat legat și elastic care se pune într-o folie alimentară, se aplatizează și se depune la frigider, pentru cel puțin o oră.

Între timp se prepară cele două umpluturi. În brânza de vaci, bine scursă se adaugă: zahărul, oul, vanilia, coaja răzuită de lămâie, făina și la urmă, stafidele. Se uniformizează bine umplutura.

În gemul de caise bine legat se adaugă nuca măcinată și se amestecă bine, pentru uniformizare.

După o oră se scoate aluatul fraged din frigider, se oprește din el 1/5 și din ce a rămas se întinde cu sucitorul o foaie, de aproximativ 5-6 mm grosime, pe planșeta presărată cu făină.

Se pune foaia în forma de copt și se umple mai întâi cu umplutura de brânză dulce și apoi cu umplutura de gem. 

Din aluatul rămas se întinde o foaie dreptunghiulară, de 2-3 mm grosime, se taie cu ruleta de patiserie fâșii înguste de maxim 1,5 cm lățime. Se aranjează și se împletesc aceste fâșii pe toată suprafața tartei, având grijă să se ascundă capetele sub aluatul care se află de jur-împrejur. În final, se ondulează manual aluatul de jur-împrejurul tartei, ca să aibă un aspect frumos.

Se unge cu un gălbenuș aluatul și se dă tarta la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Atunci se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care poate fi scoasă din forma de copt și porționată.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tarta cu branza dulce si gem de caise cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu vanilie si cafea

Postat de RuxyRux

Prajitura cu vanilie si cafea

Blatul dupa cum stiti deja se prepara extrem de rapid, numai ca aici e un pic mai migalos( putin, nu va speriati)... Se amesteca ingredientele pentru blat si in doua minute obtinem firmiturile....

Citeste continuarea

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

Postat de Lia1

Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale

1. Pregateste o tava ca de chec (cca. 11 x 25 cm, 1 1/2 litri) pe care o infoliezi la interior cu folie din plastic alimentara. Atentie! Forma daca este de dimensiuni mai mari, trebuie sa modifici...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2018, 21:25
Sunt sigura ca a iesit foarte, foarte buna! Combinatia este grozava!
la 17.05.2018, 21:29
Mulțumesc frumos, Rocsi! Așa a fost... Am combinat astfel umpluturile, pentru că dacă aș fi pus doar gem (cum voiam inițial) ar fi fost un strat prea gros și mult prea dulce...
la 17.05.2018, 22:34
Ce-mi place....
la 17.05.2018, 23:06
Ce bunatate!
la 17.05.2018, 23:18
Arata foarte apetisant!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking