Desert tavalita in nuca de cocos

Postat de RODIMUR in Prajituri
17 Mai 2017 | 10700 vizualizari
Desert tavalita in nuca de cocos

Când am făcut prima dată această prăjitură, în urmă cu mulți ani, după rețeta unei rude din Ardeal, i-am uimit pe prietenii mei din Moldova, care făceau "tăvălita" în nucă de la noi. Nu mai văzuseră nucă de cocos, care se găsea, pe atunci, doar în Vestul țării, adusă de peste graniță... Pe vremea aceea, nu o numeam "tăvălită în nucă de cocos", ci "prăjitură cu nucă de cocos"... Astăzi o numesc "tăvălită în nucă de cocos", la fel ca toată lumea, pentru a o deosebi de celelalte prăjituri cu nucă de cocos, ingredient care după revoluție s-a răspândit peste tot în țară. dar nu mai fac "tăvălita" după rețeta din Ardeal (pe care am făcut-o doar o singură dată, prima dată) pentru că mi se pare că mierea îngreunează coca. De mulți ani, "tăvălita" mea este dintr-o compoziție similară pandișpanului și este pufoasă, aromată și bună. Este una dintre prăjiturile preferate, bună de luat și la picnic, pentru că suportă deplasarea și nu are cremă sensibilă la schimbări de temperatură. Deci este o rețetă pentru picnic.

Ingrediente

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 plic de vanilie
  • coajă rasă de lămâie (opțional)
  • pentru glazură:
  • 300-350 grame zahăr tos
  • 20 linguri lapte
  • 3 linguri de cacao
  • 1 pachet de unt (200 grame)
  • esență de rom
  • pentru decor:
  • nucă de cocos răzuită

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă, adăugând pe rând zahărul (câte o lingură), vanilia, coaja de lămâie rasă, gălbenușurile, făina în ploaie și uleiul. În tot acest timp se bate/mixează compoziția, întruna.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină și se dă la cuptor la foc mic. Când blatul este rumenit, se scoate și se lasă la răcit, după care se porționează în pătrățele, la mărimea dorită (nu prea mari).

Între timp se prepară glazura amestecând bine zahărul cu pudra de cacao și laptele. Se pune crăticioara cu această compoziție pe foc și se amestecă, pentru a se topi zahărul. Se adaugă untul (feliat, ca să se topească mai repede) și se lasă la fiert (amestecând mereu, ca să nu se reverse) timp de 7-10 minute, după care se ia de pe foc și se lasă la răcit. Când s-a mai răcorit puțin, se adaugă esența de rom, după gust (nu prea multă, dar să se simtă).

Se ia fiecare bucățică de prăjitură și se înmoaie bine, timp de câteva secunde în glazură, se pune pe un plan înclinat, să se scurgă puțin, după care se tăvălește prin nuca de cocos și se pune într-o tavă, la uscat.

Lăsați prăjitura să se usuce până a doua zi, după care o veți pune într-o cutie închisă ermetic, la rece.

Din această compoziție, în funcție de mărimea pătrățelelor tăiate. pot ieși aproximativ 50-60 de prăjituri, sau chiar mai multe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tavalita in nuca de cocos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura tavalita de post

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura tavalita de post

Blatul: Intr-un bol puneti apa minerala, uleiul, otetul si vanilia. Amestecati putin. Cerneti faina, o adaugati peste lichide. Puneti praful de copt, un praf de sare, zaharul pudra, turmericul...

Citeste continuarea

Desert tavalita de post

Postat de sufletista

Desert tavalita de post

Intr-un bol amestecam ingredientele uscate, facem o adancitura si adaugam ingredientele umede. Cu ajutorul unui tel/spatula, amestecam pana ce se omogenizeaza  bine. Turnam amestecul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.05.2017, 09:57
Tăvălită, netăvălită, miezul contează, acolo se află bunătatea, cum bine ştim. E drept, contează şi aspectul, dar la picnic dictează foamea, nu ceea ce ţine direct de mise-en-place.
Bun!
la 17.05.2017, 09:57
la 17.05.2017, 10:26
Mulțumesc pentru aprecieri, porțiade lumină!i! Specificația "Rețetă pentru picnic" este pentru un concurs de aici, de pe site... Pentru foamea de la picnic, urmează și ceva de bază...
la 17.05.2017, 10:27
Mulțumesc,. Motănel pentru susținere!
la 17.05.2017, 10:49

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking