Desert tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Postat de ancutsa in Torturi
8 Mar 2020 | 3171 vizualizari
Desert tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni

Un tort delicat, feminin, cu blat de nucă, cremă stracciatella frișcă, multă frișcă. Pentru că am găsit la promoție și căpșuni frumoase (și chiar dulci!), am luat câteva și le-am păstrat într-o caserolă la frigider câteva zile, adică până a venit vremea tortului pentru a-l decora.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă M + 1 albuș,
  • Un praf de sare,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 100 ml ulei,
  • 55 ml apă rece,
  • 5 g vanilie Bourbon pudră,
  • 40 g nucă măcinată,
  • 170 g făină,
  • 10 g praf de copt,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 5 ml indulcitor,
  • 1 linguriță esență de rom,
  • 1 linguriță coajă de portocală,
  • Pentru crema stracciatella:
  • 200 ml frișcă lichidă,
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 50 g ciocolată cu lapte,
  • 50 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • Pentru decor:
  • 300 ml frișcă lichidă,
  • 200 g căpșuni,
  • 20 g cuvertură de ciocolată neagră,
  • 20 g unt,
  • 20 ml lapte

Mod de preparare

 

Blatul: se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Se adaugă, pe rând, gălbenușurile, uleiul, apa rece și vanilia pudră, omogenizând. De obicei, la blatul cu nucă pun 7 linguri cu nucă și 2 cu făină, însă de data aceasta l-am vrut mai ușor, așa că am pus 2 linguri cu nucă și aprox 7 cu făină. Am specificat exact gramajele la lista cu ingrediente. Se adaugă așadar făina, nuca și praful de copt și menționez că se poate amesteca tot cu mixerul, păstrându-i volumul pufos, dar amestecând lin și omogenizând după fiecare lingură de ingredient uscat adăugată. Se toarnă într-o formă de copt pregătită cu hârtie de copt și se coace aprox 27 de minute, la foc potrivit.

 Siropul: se fierb într-un ibric, pe foc mic, apa cu îndulcitorul și coaja de portocală, aprox 5 minute, se dă siropul de pe foc, se lasă la răcit și se adaugă esența de rom. Esențele difuzează mai bine în lichid rece (sau cel puțin eu așa am observat).

 Crema stracciatella: se bat cu mixerul crema mascarpone și frișca lichidă și se adaugă cele două feluri de ciocolată date pe răzătoare, amestecând cu o spatulă sau lingură.

 Montare și decor: se taie blatul în 3 foi și se însiropează. Se distribuie uniform crema. Se bate frișca lichidă, până devine pufoasă, ușor moale. Se îmbracă tortul cu frișcă. Apoi restul de frișcă se mai bate ușor până capătă consistența necesară florilor, însă atenție să nu o faceți vârtoasă. Se ornează tortul cu flori și volanele de pe margini. Se spală căpșunile, se zvântă pe un șervet de hârtie, se taie în jumătăți și se decorează tortul.

Într-un ibric, se pun cuvertura de ciocolată neagră, untul și laptele, se fierb pe foc mic, amestecând până se omogenizează și se îngroașă ușor. Se dă glazura deoparte, se lasă la răcit 2-3 minute, apoi se picură peste tort. Se dă la frigider până la servire.

 

Timp de coacere: aprox 27 min

Timp de pregătire: 2h

Porții: 15 (am obținut un tort cu diametru 22 cm, a ieșit destul de înalt, astfel feliile vor fi mai subțiri, deci pentru 15 porții)

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/03/tort-8-martie-cu-nuca-stracciatella.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort 8 Martie, cu nuca, stracciatella, frisca si capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Tiramisu reţetă originală, ciocolatos cu fulgi de migdale

Postat de Patricia_Iordache_79

Tiramisu reţetă originală, ciocolatos cu fulgi de migdale

Tiramisu reţetă originală Cum preparam crema de ciocolata: Pune intr-o cratita laptele, zaharul pudra si cacao. Asezam cratita pe foc, omogenizam cu un tel si amestecam pana cand...

Citeste continuarea

Tort moale Kinder Pinguin

Postat de alba_zori

Tort moale Kinder Pinguin

Pare mai complicat cand faci multe torturi deodata,dar e simplu,si merita! Deci am inceput cu blatul: -Am pus pe baie de aburi margarina,ciocolata,laptele si sticlutele de aroma de rom la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2020, 22:14
Un tort excelent, pe care l-am admirat de când ai postat felicitările de 8 Martie...!
la 08.03.2020, 22:15
Rodica, multumesc tare mult!
la 08.03.2020, 22:16
Foarte frumos si delicios !
la 08.03.2020, 22:33
la 08.03.2020, 22:37
Multumesc mult, Cleme!

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking