Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500

Postat de RODIMUR in Torturi
24 Feb 2019 | 4118 vizualizari
Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500

Am dat acest nume tortului de față, pentru că este făcut după rețeta prăjiturii ”Albă ca Zăpada”, pe care am postat-o aici în urmă cu doi ani și la care am făcut foarte mici modificări.  https://www.bucataras.ro/retete/desert-prajitura-alba-ca-zapada-82988.html  Inițial am vrut să las tortul complet alb, dar apoi m-am gândit că în imaginea personajului din poveste mai apar și alte culori... Așa că am ales doar roșul unor cireșe confiate, ceea ce în final mi s-a părut de efect. Am făcut tortul nu neapărat pentru a marca astfel rețeta nr. 500 pe care o postez aici, ci mai ales pentru că mâine va fi ziua soțului meu... Noi am început petrecerea de astăzi, duminică fiind... Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care tortul a stat la rece (peste noapte), înainte de a fi decorat/finalizat.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 3 ouă
  • 6 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • 1 linguriță de bicarbonat, stins în oțet
  • 450 grame de făină albă
  • ulei pentru uns tava
  • Pentru cremă:
  • 500 ml de lapte fiert
  • 5 linguri rase de amidon alimentar (sau 6 linguri de făină albă)
  • 200 grame de unt
  • 200 grame de zahăr
  • 1 plic de vanilie
  • esență de lămâie
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de lămâie/rom/vanilie
  • Pentru decor:
  • 4-5 linguri de nucă de cocos
  • cireșe confiate

Mod de preparare

Se fac mai întâi foile, care vor fi coapte pe fundul unei tăvi rotunde, sau al unei cratițe. Se amestecă/mixează bine zahărul cu: ouăle, vanilia, bicarbonatul stins în puțin oțet și uleiul. Când zahărul s-a topit complet, se încorporează treptat făina, până ce aluatul devine legat, elastic și nelipicios. 

Când aluatul este gata (potrivit de moale și ușor de modelat) se împarte în șase bucăți egale. Se întinde o bucată de aluat pe fundul unei tăvi rotunde, unse cu ulei în prealabil și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se usucă și se întărește foaia. 

Cu un cuțit cu lama subțire se desprinde ușor foaia și se depune pe o planșetă, la răcorit. Se procedează la fel până ce se termină de făcut toate foile. Nu se rumenesc tare foile, ci doar foarte puțin, la bază.

Pentru cremă, se amestecă amidonul alimentar (sau făina) cu zahărul și vanilia și se adaugă treptat laptele rece, având mare grijă să nu se formeze cocoloașe. Se dă compoziția la foc mic și se amestecă întruna (ca să nu se prindă de fundul vasului) până ce se îngroașă. Când acest ”terci” este îngroșat și uniform, se ia cratița de pe foc și se lasă la răcorit, dar se amestecă în el din când în când, ca să nu se formeze pojghiță deasupra.

Când terciul s-a răcit, se adaugă untul, se mixează pentru omogenizare și la urmă se adaugă esență, sau zeamă de lămâie, după gust.

Se dă crema la rece pentru cel puțin 30 minute, după care se poate monta tortul.

Între timp se face siropul din apă și zahăr, fiert 2-3 minute, iar când se răcește se adaugă o esență preferată (lămâie, rom, vanilie).

Se însiropează prima foaie de tort, se unge cu cremă și deasupra se pune cea de-a doua foaie, care se însiropează, de asemenea și se unge. La fel se procedează până ce se pune ultima foaie, care va fi însiropată pe partea care se va suprapune peste cremă.

Se acoperă tortul cu o folie alimentară pe care se pune ceva greu, pentru presare și se dă peste noapte, la rece, cel puțin 24 de ore. Restul de cremă, pentru decorat, va fi pus la frigider, până a doua zi.

A doua zi, când foile s-au presat suficient și înmuiat, se unge tortul uniform, cu crema păstrată la rece și se decorează, după preferință.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Alba ca Zapada - Reteta nr. 500" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (37)
Retete similare

Desert Lesny Mech - muschi de padure- reteta nr. 1500

Postat de mihaelar63

Desert Lesny Mech - muschi de padure- reteta nr. 1500

Spanacul se scurge de excesul de lichid cu ajutorul unei strecuratori . Daca nu este suficient de fin tocat , se toaca mai marunt cu un blender sau robot . La inceput se sparg ouale intr-un...

Citeste continuarea

Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Postat de merisor67

Tort aniversar - un an de bucataras(reteta nr. 250)

Mai intai am pregatit visinile carora le-am scos samburii am presarat 4 linguri de zahar peste ele si le-am dat la rece o jumatate de zi pana au lasat sirop, apoi le-am pus la foc moale pana la...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.02.2019, 19:35
Minunat tort pentru așa ocazie! Felicitări pentru numărul de rețete și la cât mai multe!
la 24.02.2019, 19:35
Mulțumesc frumos, Merișor!
la 24.02.2019, 19:36
Foarte bun si de efect! Tare harnicuta
la 24.02.2019, 19:43
Îți mulțumesc frumos, Simona, pentru apreciere!
la 24.02.2019, 20:01

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking