Desert tort Crina

Postat de momo121 in Torturi
11 Iul 2017 | 3903 vizualizari
Desert tort Crina

Un tort deosebit, deloc greoi, aromat si numai bun pentru sezonul cald. Jeleul de afine cu iaurtul face totul! :x  

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 250 g zahar
  • 200 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 50 g cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • esenta de rom si vanilie
  • in praf de sare
  • Sirop:
  • apa cu zahar si esenta de rom (cantitatile in fuctie de preferinte)
  • Crema:
  • 1 kg iaurt straciatella (de la lidl, la galetusa)
  • 1 plic gelatina
  • Jeleu de afine:
  • 800 g afine decongelate
  • 100 g zahar ( sau in fuctie de cat de dulce va place)
  • 1 plic gelatina
  • Decor:
  • 200 g frisca batuta pentru invelit tortul
  • bonbonele cu cereale
  • afine pastrate inainte de a le blenda sau chiar afine proaspete
  • 100 g glazura de ciocolata
  • 1 crin (optional)

Mod de preparare

Pentru Blat:   

       Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc! Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare. Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam faina de celelalte ingrediente.    

       Dupa ce am terminat aluatul de blat, il turnam intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur, facem testul cu scobitoarea.    

Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.    

Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.  

Pentru jeleu:        

    Blendam afinele pana obtinem un piure, apoi il transferam intr-un ibric incapator impreuna cu zaharul si lasam pe foc cateva minute. Lasam sa se raceasca, iar cand este caldut, adaugam gelatina preparata conform instructiunilor de pe ambalaj.      

Trecem piureul printr-o sita, apoi il impartim in 2 si il asezam in 2 tavi dreptunghiulare de aceeasi marime (yena) tapetate cu folie de plastic, pentru a scoate jeleul mai usor din tava. (In cazul meu, blatul l-am copt intr-o tava dreptunghiulara putin mai mare fata tavile yena in care am pus jeleul :D ).      

Cand s-au racit complet, bagam tavile la frigider, pentru a se inchega.  

Pentru sirop:

Punem apa cu zaharul pe foc, iar cand s-a topit zaharul, stingem aragazul si adaugam putina esenta de rom.  

Pentru crema:

Trebuie doar sa preparam gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj, iar cand s-a racit complet, o adaugam in crema de iaurt si o mixam putin pana la omogenizare.  

Asamblare:  

In tava in care am copt blatul, am asezat folie de plastic (asta pentru a scoate mai usor tortul din tava, deoarece nu este detasabila) si am montat dupa cum urmeaza: Blat + sirop + 1/4 crema + jeleul 1 +  1/4 crema, din nou blat + sirop + 1/4 crema + jeleul 2 +  restul de crema si ultumul strat de blat pe care l-am insiropat putin. Invelim frumos tortul cu folie de plastic si il dam la frigider, de preferat pentru a doua zi.       Cand crema s-a intarit, ornam tortul dupa preferinte. Eu l-am invelit in frisca si am folosit bombonele cu cereale, afine si ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Crina" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Retete similare

Desert tort cu visine ( reteta cu nr.1100 )

Postat de Constelatialeu

Desert tort cu visine ( reteta cu nr.1100 )

Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat bine pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat o parte din faina si pesmet, am...

Citeste continuarea

Tortul meu Napoleon

Postat de simona72

Tortul meu Napoleon

Pentru foi: am ales modul cel mai simplu, la robotul de bucatarie. In bolul robotului am pus untul rece taiat cubulete si faina. Am mixat pana amestecul a devenit nisipos. Am amestecat celelalte...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.07.2017, 17:34
la 11.07.2017, 19:03
la 11.07.2017, 20:08
Un tort ușor și răcoros!
la 11.07.2017, 21:18
Cred ca a iesit super delicios!
la 11.07.2017, 22:27

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking