Desert tort cu capsuni si ciocolata

Postat de oanapl in Torturi
11 Sep 2022 | 1956 vizualizari
Desert tort cu capsuni si ciocolata

Pe mezina noastră o cheamă și Maria. Cu ocazia zilei onomastice am pregătit acest tort delicios. Deserturile ei preferate sunt cele cu căpșuni, deci tortul nu putea să fie altfel. Vă invit să-l pregătiți și voi deoarece se pregătește ușor și este delicios.

Ingrediente

  • -pentru blat (23 cm):
  • 130g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 80g cafea fierbinte
  • 150g iaurt grecesc
  • 130g ulei
  • 3 ouă mari
  • 200g făină
  • 180g zahăr
  • 60g cacao
  • 5g praf de copt
  • 2g sare
  • -pentru cremă:
  • 500g căpșuni
  • 500g mascarpone
  • 500ml smântână pentru frișcă (36% grăsime)
  • 120g zahăr măcinat
  • 5g gelatină + 30ml apă rece
  • -pentru ornat:
  • 100g ciocolată neagră (50% cacao)
  • 100ml smântână pentru frișcă
  • fistic
  • căpșuni
  • inimioare de ciocolată

Mod de preparare

Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în 80g cafea fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se topește perfect se poate pune amestecul pe baie de aburi. Se lasă să se răcorească.
Se pun într-un castron ouăle, uleiul și iaurtul și se amestecă cu un tel, apoi se adaugă crema de ciocolată și se omogenizează. Ideal este ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei.
Într-un alt vas se pune făina, cacaoa, zahărul măcinat, sarea și praful de copt și se omogenizează amestecul, apoi se cerne peste compoziția lichidă și se omogenizează cu telul. Nu se amestecă decât până când amestecul este omogen.
Se tapetează tava (23cm diametru) cu hârtie de copt tava, apoi se toarnă compoziția. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C, pentru 45-50 de minute, până când trece testul cu scobitoarea. Se răstoarnă aluatul cu fața în jos pe un grătar și se lasă să se răcorească complet. După ce s-a răcit complet se taie pe orizontală în 3 foi.

Se curăță de codiță și se spală 300g căpșuni, apoi se pasează cu blenderul vertical și se pun la fiert cu 2 linguri de zahăr, pentru 5-10 minute. Se lasă să se răcorească sosul de căpșuni.
Se mixează smântâna pentru frișcă cu crema mascarpone și zahărul. Se adaugă sosul de căpșuni răcit și se omogenizează.
Se hidratează gelatina granule în 30ml de apă rece, pentru 10 minute, apoi se topește pe baie de aburi și se lasă să se răcorească, apoi se adaugă 2 linguri din crema de căpșuni, se omogenizează și apoi se adaugă peste crema de căpșuni și se omogenizează cu o spatulă.

Se curăță de codiță și se spală 200g căpșuni, apoi se taie cubulețe și se adaugă peste crema de căpșuni.

Se montează un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat cu folie de acetat) și se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi adaugă al doilea blat, se toarnă 1/3 din crema de căpșuni și se nivelează, apoi se adaugă al treilea blat. Se toarnă restul cremei, se nivelează și se dă la rece pentru minim 3-4 ore până când se întărește (sau peste noapte).
Se îndepărtează inelul reglabil de tort și folia de acetat. Dacă nu ați folosit folie de acetat se trece un cuțit prin apă fierbinte și apoi se trece pe marginea cremei înainte de a desprinde inelul reglabil.

Se încălzește smântâna pentru frișcă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească puțin și se toarnă peste tort.
Se decorează tortul după imaginație cu fistic și căpșuni.

 Se lasă la rece minim o oră și apoi se poate servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu capsuni si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Retete similare

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Postat de oanapl

Desert tort cu biscuiti oreo, ciocolata si mure

Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe

Postat de mirela0911

Desert tort cu crema de ciocolata, capsuni si fructe

Blatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu praful de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se adauga esenta de vanilie si apa rece si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2022, 21:12
wow! superb! <3
la 11.09.2022, 21:42
Mulțumesc Gabi!
la 11.09.2022, 23:17
la 12.09.2022, 02:29
la 12.09.2022, 06:30
minunat!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking