Desert tort cu ciocolata, mure si mascarpone - reteta cu nr. 500

Postat de oanapl in Torturi
14 Ian 2018 | 2185 vizualizari
Desert tort cu ciocolata, mure si mascarpone - reteta cu nr. 500

Acest tort delicios l-am pregătit în urmă cu o lună cu ocazia zilei mele de naștere. 

Ingrediente

  • pentru blat:
  • 50 g cacao neagră
  • 150 ml apă
  • 6 ouă
  • 200 g zahăr
  • 120 ml ulei
  • 280 g faină
  • 1 linguriță praf de copt
  • esență de rom
  • pentru crema de mure:
  • 500 g mure
  • 6 linguri zahăr
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 100 ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
  • 10 g gelatină
  • 50 ml apă
  • pentru crema de ciocolată:
  • 200 g ciocolată neagră
  • 300 ml frișcă lichidă
  • 100 ml smântână pentru gătit cu 25% grăsime
  • 250 g mascarpone
  • pentru ornat:
  • 100 g ciocolată neagră
  • 100 ml frișcă lichidă

Mod de preparare

Încălzești 200 ml frișcă lichidă până aproape de punctul de fierbere. Oprești focul și adaugi 200g ciocolată ruptă bucățele. După un minut amesteci bine și vei obține o cremă fină. O lași să se răcească complet și o dai la frigider pentru câteva ore (sau peste noapte). 
Pentru blat pui cacaoa într-un vas și torni apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi lași la răcit. Strecori compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao.
Bați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi jumătate din cantitatea de zahăr și mixezi până obții o bezea lucioasă, care face țepi atunci când scoți paletele mixerului. Galbenușurile le freci cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Adaugi treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită. Încorporezi făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Torni compoziția într-o tavă (23 cm diametru) tapetată pe fund cu hârtie de copt iar marginile unse cu unt. Dai tava la cuptor la foc mediu, pentru cca 40 de minute, până blatul devine ferm la atingere. Îl scoți pe un grătar și-l lași la răcit. După ce s-a răcit complet, tai blatul în trei discuri (eu am decupat partea mai bombată de deasupra). 

Crema de mure:
Pui murele într-o oală, adaugi zahărul, apa și lași să clocotească pentru 5-10 minute. Le pui într-o sită și le pisezi cu o furculiță, apoi le apeși pentru a scurge zeama. Lași sucul rezultat să se răcească complet.

Mixezi frișca lichidă cu smântâna.

Gelatina o pui la hidratat în 50 ml de suc de mure rece, iar după 10 minute o topești la bain-marie. Amesteci gelatina cu sucul de mure și apoi o adaugi peste frișca mixată și omogenizezi.

 Crema de ciocolată:

Scoți crema de ciocolată de la rece și o mixezi bine. Mixezi separat 100 ml frișcă lichidă cu 100 ml smântână și le adaugi peste crema de ciocolată și omogenizezi. Adaugi crema mascarpone și omogenizezi.

Așezi primul blat pe un platou și pui în jurul lui inelul reglabil pentru tort. Torni jumătate din crema de mascarpone și așezi al doilea blat deasupra.
Torni crema de mure peste blat și așezi al treilea blat deasupra și introduci platoul la frigider pentru 2 ore.

Treci pe marginile tortului de jur împrejur un cuțit bine ascuțit trecut prin apă fierbinte. Desprinzi apoi inelul din jurul tortului.

Îmbraci tortul cu cremă de ciocolată și păstrezi puțină cremă pentru ornat. 

Pentru ornat, încălzești frișca lichidă până la punctul de fierbere, adaugi ciocolata mărunțită și amesteci până obții o cremă omogenă. O lași să se răcească puțin și o torni peste tort lăsând să curgă ușor peste margini.

Ornezi tortul cu crema de ciocolată păstrată.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata, mure si mascarpone - reteta cu nr. 500" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Retete similare

Desert tort cu crema de ciocolata si crema de fructe de padure cu indulcitor

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu crema de ciocolata si crema de fructe de padure cu indulcitor

Blatul: Separati ouale. Mixati albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugati indulcitorul, treptat, pana obtineti o spuma ferma. Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste...

Citeste continuarea

Desert tort Diplomat

Postat de simona72

Desert tort Diplomat

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu zaharul si sarea pana devine o bezea. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se adauga la bezeaua facuta anterior. La...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 14.01.2018, 23:24
Woow! Felicitari!
la 14.01.2018, 23:27
la 14.01.2018, 23:41
Mulțumesc!
la 14.01.2018, 23:41
la 14.01.2018, 23:56

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking