Desert tort cu ciocolata si aroma de trandafiri

Postat de merisor67 in Torturi
20 Dec 2018 | 4148 vizualizari
Desert tort cu ciocolata si aroma de trandafiri

Acest tort cu ciocolată și aromă de trandafiri, l-am preparat cu drag pentru o aniversare frumoasă, dar cu același drag îl dedic și aniversării de 10 ani a comunității bucătpăraș.ro. Inimioară și iar inimioară. Are blat de cacao, creme de ciocolată albă și neagră cu vișine, bandou de ciocolată și o cremă cu sirop de trandafiri. Cel mai bun tort cu aromă de trandafiri l-am servit de la Bunica, la una din întâlnirile bucătărașilor și cum ulterior l-am postat și eu aici, azi vin tot cu un tort cu aromă de trandafiri, dar mai altfel.  

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 150 ml apă
  • 100 ml sirop de trandafiri
  • Pentru crema de ciocolată albă:
  • 250 g ciocolată albă
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 150 g mascarpone
  • 50 g vișine din compot
  • Pentru crema de ciocolată neagră:
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 250 ml frișcă lichidă
  • 100 g mascarpone
  • 50 g vișine din compot
  • Pentru crema cu sirop de trandafiri:
  • 200 ml frișcă lichidă
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml sirop concentrat de trandafiri
  • Pentru bandoul de ciocolată și topping
  • 250 g ciocolată cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 linguriță lapte

Mod de preparare

Ca la orice blat de pandișpan, separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele.

Pornim cuptorul la 180 de grade.

Mixăm albușurile până se spumează, adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă.

Adăugăm pe rând gălbenușurile, apoi apa, omogenizăm compoziția, apoi înlăturăm mixerul și ne folosin de o spatulă.

Încorporăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a rămâne compoziția aerată.

Întindem compoziția în forma de copt unsă cu ulei și tapetată cu zahăr pudră și o nivelăm.

Coacem blatul de tort la 180 de grade, pentru 30-35 minute, sau până când trece testul cu scobitoarea.

Preparare sirop

Punem apa la fiert, iar când începe să fiarbă, retragem vasul de pe foc și adăugăm siropul de trandafiri.

Amestecăm intens, până când siropul de trandafiri se distribuie uniform.

Siropul de trandafiri l-am obținut încălzind dulceață de trandafiri și apoi trecând-o prin sită.

Dulceață de trandafiri am folosit din cea de la Râureni, tare mult îmi plac mie produsele lor.

Preparare creme.

Punem frișca lichidă la încălzit, în vase diferite pentru fiecare cremă în parte.

Ridicăm vasele de pe foc, înainte ca frișca să atingă punctul de fierbere.

Adăugăm într-un vas ciocolata albă ruptă în bucăți mici, iar în celălalt, ciocolata neagră.

Amestecăm intens până când ciocolatele se topesc și compozițiile devin omogene.

Le dăm la rece.

Pentru că ciocolata albă are altă textură decât cea neagră, vom pune mai puțină frișcă lichidă decât la ciocolata neagră.

Când cremele se răcesc, introducem mixerul în ele și le spumăm, apoi adăugăm mascarponele și le omogenizăm.

Preparăm crema de frișcă cu sirop de trandafiri.

Mixăm frișca lichidă cam pentru 3/4 apoi adăugăm siropul și mixăm în continuare.

Pentru fermitate, adăugăm și mascarponele.

Crema va avea o culoare roz, plăcută și o aromă intensă de trandafiri.

Se poate renunța la mascarpone, dacă acesta nu este prea agreat.

Asamblare tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Răsturnăm blatul de tort invers, pentru a păstra deasupra partea de la baza tortului.

Aceasta este întotdeauna nivelată frumos.

Secționăm blatul de tort în trei și însiropăm fiecare parte, mai ales pe margini.

Peste partea care va sta la baza tortului întindem crema de ciocolată neagră și înfigem vișinele prin ea.

Adăugăm partea de la mijlocul blatului și o presăm bine peste cremă.

Întindem crema de ciocolată albă, înfigem vișine prin ea și o acoperim cu ultima parte de blat.

Încercuim tortul cu pereții detașabili ai formei de copt și îl dăm la rece pentru o oră.

Preparăm bandoul de ciocolată și toppingul

Măsurăm circumferința și înălțimea tortului și tăiem o fâșie din hârtia de copt, cu aceste dimensiuni, dar puțin mai înaltă.

Șifonăm hârtia în mâini, pentru a ieși bandoul ușor denivelat.

Topim ciocolata la bain marie și întindem jumătate din ea peste hârtia de copt.

La capătul superior urmărim să nu fie chiar linie dreaptă, ci mai în colțuri, pentru un aspect asimetric.

Peste restul de ciocolată, adăugăm untul și laptele, omogenizăm bine amestecul, pe foc și îl turnăm fierbinte deasupra tortului.

Îl întindem uniform, înclinând ușor tortul într-o parte și în cealaltă.

Lăsăm bandoul de ciocolată să se întărească puțin pe hârtia de copt, apoi, cu grijă, îl lipim peste marginile tortului.

Lăsăm și hârtia de copt și dăm din nou tortul la rece, până se întărește bine ciocolata de pe margini și cea de deasupra tortului.

Finalizare tort cu creme de ciocolată și sirop de trandafiri

Scoatem tortul din frigider și îndepărtăm, cu grijă, hârtia de copt de pe bandou.

O desfacem de la una din margini, apoi se dezlipește ușor, trăgând de ea.

Punem crema roz într-un posh cu dui pentru trandafiri și decorăm tortul deasupra.

Formăm trandafiri pe toată suprafața, ținând cont să fie în număr impar.

Îi încadrăm frumos între marginile bandoului de ciocolată.

Dăm din nou tortul la rece până în momentul servirii.

Este ceva de muncă la un astfel de tort, dar rezultatul final face să merite tot efortul.

Și, mai ales, satisfacția celor care-l savurează, face ca tot efortul să fie încununat.

La mulți ani bucătăraș.ro!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu ciocolata si aroma de trandafiri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
Retete similare

Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

Postat de Constelatialeu

Desert tort cu lemon curd si crema de ciocolata (Vali 61 )

Blat : Albusurile cu un praf de sare se bat spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul se mixeaza pana isi maresc volumul, se adauga nuca macinata si faina, se omogenizeaza, la final se...

Citeste continuarea

Desert tort Tiramisu reţetă originală

Postat de gicuta69

Desert tort Tiramisu reţetă originală

Tiramisu reţetă originală Batem frisca lichida cu cele doua pliculete de zahar vanilat. Galbenusurile le mixam cu zaharul pudra pana devin ca o crema. In crema de galbenusuri...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.12.2018, 13:00
la 20.12.2018, 13:02
Arata divin! La multi ani, Bucataras!
la 20.12.2018, 13:03
Mulțumesc, Cami!
la 20.12.2018, 13:04
Vasimur
la 20.12.2018, 13:11
Ce arome.... as servi cu drag o felie!

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking