Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe

Postat de rocsi_1612 in Torturi
16 Ian 2019 | 10961 vizualizari
Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe

Acest tort minunat ne-a incantat papilele gustative de revelion. Am gasit la Lidl, de la Deluxe, o crema de fistic prin luna decembrie si am zis ca tortul nostru pentru trecerea dintre ani, o sa fie cu crema de fistic neaparat. Si a fost cam asa combinatia: crema de fistic, crema de vanilie, frisca, glazura de ciocolata, bucati de portocala si kiwi. Cum va suna? Va spun eu, a fost wow, wow, wow! Chiar un tort demn sa stea pe o masa festiva!

Ingrediente

  • Pentru blat:
    • 4 oua
    • 4 linguri zahar
    • 3 linguri ulei
    • sucul de la o portocala potrivita
    • 6 linguri faina
    • 1 lingura cacao
    • 1 lingurita praf de copt
    • coaja rasa de portocala
    • un praf de sare
    Crema de fistic:
    • 300 gr mascarpone
    • 3 linguri crema de fistic
    • 4 linguri fistic maruntit
    Crema de vanilie:
    • 300 ml lapte
    • 2 linguri zahar
    • 3 linguri amidon
    • 100 gr crema de branza
    • 2 lingurite vanilie
    • 1 portocala
    • 1 kiwi
    Pentru frisca:
    • 100 ml frisca lichida
    • 150 gr smantana de tara
    • 1 lingura zahar pudra
    Pentru glazura:
    • 100 gr ciocolata neagra + 80 ml frisca lichida
    • 50 gr ciocolata alba + 2-3 linguri lapte
    Pentru decor:
    • fistic maruntit
    • bomboane de ciocolata
    • fulgi de nea din pasta de zahar
    • sirop de vanilie (din apa + zahar pudra + vanilie)

Mod de preparare

Blatul: Separati ouale. Galbenusurile le mixati cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Adaugati uleiul si sucul de portocala. Incorporati faina, cacaoa si praful de copt. Albusurile le mixati cu praful de sare pana devin spuma. Le adaugati in compozitia de mai sus, amestecati totul cu o paleta, cu miscari lente. Tapetati cu hartie de copt o tava cu diamentrul de 18 cm. Turnati compozitia de blat, o nivelati si o introduceti in cuptorul incins, la 180 de grade. Dupa circa 25 de minute faceti testul cu scobitoarea si daca este gata, il scoateti din cuptor. Il lasati sa sa raceasca si il taiati in 3 foi.

Crema de vanilie: Laptele il puneti intr-o cratita cu zaharul si amidonul, amestecati pana amidonul este complet dizolvat. Trasferati cratita pe foc, focul sa fie potrivit, amestecati continuu cu un tel, pana crema se ingroasa ca o budinca. Cand este gata, o luati de pe foc, o acoperiti cu folie si o dati la rece. Cand crema s-a racit, o mixati putin, adaugati crema de branza, vanilia si le amestecati bine.

Crema de fistic: Mascarponele rece il mixati cu crema de fistic. Adaugati si fisticul maruntit, amestecati bine. Desfaceti portocala de coaja si o taiati bucatele, iar kiwi il decojiti si il taiati bucatele mici. Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau. Insiropati cu putin sirop de vanilie, puneti crema de fistic, o nivelati, apoi asezati bucati de fructe. Puneti al 2 lea blat, insiropati, crema de vanilia, restul de fructe, ultimul blat si iar insiropat. Dati tortul al rece 3-4 ore sau peste noapte. Dupa ce tortul a stat la rece, il scoateti din frigider si indepartati inelul detasabil. Mixati frisca lichida rece, pana prinde putina consistenta, apoi adaugati smantana rece, zaharul pudra si mixati usor pana frisca devine spumoasa. Imbracati tortul in frisca, iar pe marginea de jos ii faceti cateva floricele cu un pos.

Glazura: Ciocolata neagra, rupta bucatele, o amestecati cu frisca lichida si le topiti pe baie de aburi. O lasati 3-4 minute sa se tempereze, apoi turnati glazura pe mijlocul tortului si o lasati sa se scurga in jos singura sau o ajutati usor cu o paleta. Ciocolata alba o topiti pe baie de aburi cu laptele, o puneti intr-un pos cu varf subtire, faceti cateva dungi peste glazura de ciocolata neagra. Creati o bordura din fistic maruntit, decorati cu bomboane de ciocolata si fulgi din pasta de zahar. Dati tortul la rece pentru inca o ora, apoi poate fi servit.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de fistic, vanilie si fructe" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Desert tort cu crema namelaka de mure si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu crema namelaka de mure si ciocolata

Crema namelaka, se pregătește cu cel puțin 12 ore înainte de a asambla tortul, deoarece trebuie să stea la frigider. Pentru început se pregătește piureul de fructe. Se pune...

Citeste continuarea

Desert tort cu caise, fistic si iaurt

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu caise, fistic si iaurt

Blatul: Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra. Separati ouale. Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma. Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea....

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.01.2019, 11:20
Cu cremă de fistic...ce bunătate!
la 16.01.2019, 11:22
la 16.01.2019, 11:23
super
la 16.01.2019, 11:26
Bravo, Rocsuc! Un deliciu, tortul tău! 👍😘🤗
la 16.01.2019, 11:27
super frumos si gustos!

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking