Desert tort cu crema de lamaie

Postat de RODIMUR in Torturi
22 Iul 2018 | 4731 vizualizari
Desert tort cu crema de lamaie

Un tort cu patru foi și cremă bună, onctuoasă și acrișoară de lămâie s-a transformat într-un tort surpriză pentru niște invitați mai mici, mari amatori de... acadele. Așa că am căutat acadele sub formă de lămâie și decorațiunea a durat numai 5 minute, după ce tortul a fost adus pe masă. Am fost nevoită să redecorez imediat tortul, iar devoratorii de acadele au decretat că este foarte bun (mi-au spus că nu le place crema aceea maronie, pe când asta albă este foarte bună!) iar când au plecat mi-au spus să mai fac "tort cu acadele"! Pentru că blatul a crescut foarte frumos, l-am tăiat în patru (nu în trei cum voiam la început) și a trebuit să suplimentez cantitatea de unt (400 grame, în loc de 300). Oricum, tortul este foarte bun, delicios și merită efortul financiar și fizic pentru a-l face. Am făcut blatul de tort într-o tavă de copt cu diametrul de 22 cm.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 8 ouă
  • 8 linguri de zahăr tos fin
  • 8 linguri de făină albă
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1 plic de vanilie
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns forma de copt
  • Pentru cremă:
  • 500 ml lapte dulce fiert
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 7-8 linguri de zahăr tos
  • 2 plicuri de vanilie
  • 400 grame de unt
  • coaja rasă de la o lămâie
  • zeama de la o lămâie
  • Pentru sirop:
  • 200 ml de apă
  • 7-8 linguri de zahăr tos
  • 1 linguriță de esență de lămâie
  • Pentru decor:
  • felii de lămâie
  • felii de lime
  • acadele
  • ornamente decor

Mod de preparare

Se face mai întâi blatul, chiar cu o zi înainte. Se mixează albușurile cu praful de sare, până ce cresc în volum, după care se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul, vanilia, gălbenușurile și la urmă făina, amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziția pentru blat în forma de copt, unsă cu unt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie. Când blatul a crescut și s-a rumenit frumos, se lasă să se răcească în cuptorul oprit și cu ușa deschisă. Când blatul s-a răcit complet, se scoate din formă și se taie.

Pentru cremă, se amestecă amidonul cu zahărul și vanilia, se adaugă laptele, puțin câte puțin și se dă compoziția la bain-marie, unde se amestecă întruna, până ce se îngroașă. După ce s-a îngroșat compoziția, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit, amestecând din când în când, ca să nu se formeze crustă. Când compoziția s-a răcit, se adaugă coaja rasă de lămâie și untul mixat spumă. În cele din urmă se adaugă și zeama de la o lămâie, se mixează foarte bine, pentru omogenizare și crema se dă la frigider pentru 1-2 ore, ca să se întărească.

Pentru sirop, se fierbe puțin apa cu zahărul și când s-a răcit, se adaugă esența de lămâie.

Când crema s-a întărit în frigider, se poate trece la montarea tortului. Se taie blatul, în trei, sau patru foi, se însiropează, se unge fiecare foaie cu cremă, în așa fel încât să mai rămână și pentru acoperirea tortului. Se decorează cu felii de lămâie, dulciuri, acadele...

Se ține la frigider, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert tort cu citrice, cocos si zmeura

Postat de rocsi_1612

Desert tort cu citrice, cocos si zmeura

Blatul: Intr-un bol puneti 4 albusuri si le mixati spuma cu un praf de sare. Le dati deoparte. In alt bol puneti gabenusurile cu restul de albusuri. Incepeti si le mixati, adaugati indulcitorul,...

Citeste continuarea

Desert tort cu mascarpone si jeleu de cirese

Postat de mirela0911

Desert tort cu mascarpone si jeleu de cirese

Blatul: se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare impreuna cu zaharul adaugat pe rand. Se lasa deoparte. Galbenusurile se freaca cu cele 2 lg de cacao. Va rezulta o compozitie destul de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.07.2018, 21:31
la 22.07.2018, 21:47
minunat! Ce-as servi o feliuta...
la 22.07.2018, 21:58
Te servesc cu drag, Claudia! Mai am încă vreo 4 felii...
la 22.07.2018, 21:59
o feliuta de tort as manca si eu
la 22.07.2018, 22:00
sarumana!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking