Desert tort cu crema de mascarpone cu frisca si afine

Postat de RODIMUR in Torturi
19 Oct 2020 | 4194 vizualizari
Desert tort cu crema de mascarpone cu frisca si afine

În urmă cu vreo două săptămâni am vrut să fac un tort mai mic, doar pentru noi doi, așa că am făcut două blaturi diferite la culoare, pe care le-am tăiat în două bucăți. Chiar și așa, tortul a fost prea mult pentru noi, căci blaturile au crescut cam înalte, așa că ce trebuia să fie o felie, a trebuit să fie împărțită în două... Am făcut o cremă de mascarpone cu frișcă și la o jumătate din cantitate am adăugat afine de pădure. A fost un tort deosebit, ca aspect și gust și până la urmă, fiind cam mult pentru două persoane, a trebuit să mai ofer și altora din el. Am făcut crema de mascarpone cu frișcă după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-mascarpone-cu-frisca-pentru-torturi-si-prajituri-93635.html

Ingrediente

  • Pentru blatul cu cacao:
  • 3 ouă
  • 100 grame de unt
  • 100 grame de zahăr tos
  • 200 grame de făină albă
  • 2 linguri de cacao
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 15 ml de esență de rom
  • Pentru blatul galben:
  • 3 ouă
  • 100 grame de unt
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 200 grame de făină albă
  • 15 ml de esență de portocale/lămâie
  • Pentru crema de mascarpone:
  • 250 grame de mascarpone
  • 250 grame de smântână (pentru frișcă)
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • esență de lămâie/portocale/rom
  • În plus:
  • 250 grame de afine de pădure
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 3 linguri de apă
  • 1 lingură de amidon alimentar
  • Pentru decor:
  • afine de cultură
  • cireșe confiate
  • jeleuri decor

Mod de preparare

Mai întâi se fac blaturile, chiar cu o zi înainte, dacă este posibil.

Pentru blatul cu cacao se mixează untul cu zahărul și se adaugă apoi: albușurile spumă, gălbenușurile (unul câte unul), făina amestecată cu praful de copt, esența de rom și cele două linguri de cacao.

Se toarnă compoziția într-o tavă unsă bine cu unt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce blatul se coace (se folosește o scobitoare, pentru verificare). Atunci se scoate tava din cuptor și blatul se scoate după ce se mai răcorește puțin.

Pentru blatul galben se mixează, la fel, untul cu zahărul tos și cel vanilinat, după care se adaugă: albușurile bătute spumă, gălbenușurile, pe rând, unul câte unul, făina amestecată cu praful de copt și esența. Se toarnă compoziția în tava unsă cu unt și se coace la temperatură medie. Când blatul este copt, se scoate tava din cuptor și se mai lasă puțin, să se răcorească.

Se face crema de mascarpone cu frișcă după rețeta: https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-mascarpone-cu-frisca-pentru-torturi-si-prajituri-93635.html

Pentru această cremă se face mai întâi frișca, mixând smântâna cu un praf de sare și apoi cu zahărul pudră, adăugat puțin câte puțin și cu zahărul vanilinat. Se mixează până ce nu se mai simte zahărul, iar frișca este bine legată. 

Se mixează ușor mascarponele și apoi se adaugă frișca, puțin câte puțin, până la omogenizare, după care se dă la rece, până ce se pregătește jeleul de afine.

Se amestecă afinele cu 3 linguri de zahăr tos și cu 3 linguri de apă, după care se dă la foc mic, pentru 3-4 minute. Se subțiază o lingură de amidon alimentar cu 2 linguri de apă și se adaugă în compoziția de afine cu zahăr. Se dă amestecul la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se mai amestecă din când în când, până ce se răcorește.

Se amestecă o jumătate din cantitatea de cremă de mascarpone cu acest jeleu de afine și se omogenizează.

Se face un sirop din 4 linguri de zahăr tos și 150 ml de apă. Când se răcește se adaugă esența de lămâie/portocale/rom.

Se împarte în două fiecare blat, se însiropează bine și se ung cu cremă de mascarpone cu frișcă și cu cea de mascarpone cu jeleu de afine. Blatul de deasupra se unge cu cremă albă de mascarpone și se decorează cu afine de cultură și cu diferite ornamente. Se ține la rece, până ce se termină.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de mascarpone cu frisca si afine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert tort aniversar cu crema de mascarpone si fructe - reteta cu nr. 1100

Postat de mirela0911

Desert tort aniversar cu crema de mascarpone si fructe - reteta cu nr. 1100

Blatul: In bolul robotului se pun ouale impreuna cu zaharul si praful de sare. Se porneste si se mixeaza timp de 20 de minute pana isi tripleaza volumul. Se adauga esenta de vanilie si se mai...

Citeste continuarea

Desert tort cu crema namelaka de mure si ciocolata

Postat de oanapl

Desert tort cu crema namelaka de mure si ciocolata

Crema namelaka, se pregătește cu cel puțin 12 ore înainte de a asambla tortul, deoarece trebuie să stea la frigider. Pentru început se pregătește piureul de fructe. Se pune...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.10.2020, 13:50
tortulet vesel
la 19.10.2020, 13:53
la 19.10.2020, 13:53
Mulțumesc frumos, Ksenya! Așa mi s-a părut și mie...
la 19.10.2020, 13:53
la 19.10.2020, 14:19
Foarte buna frumusețea de tort!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking