Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800

Postat de merisor67 in Torturi
25 Mai 2017 | 12917 vizualizari
Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800

Pot să vă spun că acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche este un tort deosebit, preparat cu mult drag pentru băieții mei. Deosebit l-au făcut cremele din interior, mai ales cea cu dulce de leche, pe care l-am descoperit de curând la delatte.ro.  

Ingrediente

  • Pentru blat( 27 cm):
  • 8 ouă medii
  • 8 linguri apă rece(50 ml)
  • 200 g zahăr
  • 200 g făină
  • 25 g cacao
  • zeama de la 1/2 lămâie(1 linguriță)
  • un praf sare
  • În plus:
  • puțin ulei și zahăr pudră, pentru tapetat forma de copt
  • Pentru sirop:
  • 400 ml apă
  • 50 g zahăr
  • 2 fiole esență de rom(2x8ml)
  • Pentru crema de nuci:
  • 300 g miez de nucă măcinat fin
  • 300 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 375 g mascarpone
  • 1/2 linguriță scorțișoară
  • un praf sare
  • Pentru crema caramel:
  • 397 g DeLatte Caramelo
  • 375 g mascarpone
  • un praf sare
  • Pentru bandoul de ciocolată:
  • 50 g ciocolată amăruie
  • 50 g ciocolată albă
  • 2 lingurițe frișcă lichidă
  • Pentru decor:
  • ciocolată rasă
  • figurine de ciocolată

Mod de preparare

Mai întâi, pregătim toate ingredientele necesare blatului de tort cu cacao, aducându-le pe masa de lucru. Măsurăm cantitățile. Măsura mea este lingura, dar cum nu se ia în lingură aceeași cantitate de fiecare dată, cântăresc îngredientele. Ouăle trebuiesc scoase din frigider cu cel puțin 30 de minute, înainte de a ne apuca de lucru.

Cernem făina împreună cu cacaua, să fie aerate și să se amestece, în același timp. Zahărul îl măcinăm fin, cu ajutorul râșniței de cafea. Tapetăm forma de copt cu hârtie, doar la bază, iar pereții laterali îi ungem cu ulei și presărăm zahăr pudră pe ei. Zahărul ajută blatul de tort să se desfacă de pe pereți, după coacere.

Separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste ele. Albușurile, le punem în bolul mixerului și le mixăm până se spumează, mai întâi la treaptă inferioară, apoi la o treaptă superioară, chiar maximă. Sarea ajută bezeaua să devină fermă, mai rapid. Adăugăm, treptat, zahărul și zeama de lămâie și mixăm în continuare până când bezeaua devine fermă și nu se desface de pe pereții bolului, dacă îl întoarcem invers.  Adăugăm pe rând, ouăle, apoi apa, mixând în continuare, până se omogenizează compoziția, apoi scoatem mixerul și ne folosim de o spatulă de silicon sau lemn, pe mai departe. Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a nu se lăsa bezeaua. Când compoziția blatului de tort cu cacao este omogenă, o răsturnăm ușor în forma de copt, o nivelăm cu dosul unei linguri, sau rotind forma ușor pe masa de lucru și o dăm la cuptorul preîncâlzit în prealabil.

Coacem blatul de tort la 180 de grade C, pentru 30-35 minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Nu deschidem ușa cuptorului decât după 15-20 de minute de coacere, pentru că s-ar stopa creșterea blatului. Eu nu-l deschid decât la final, dar poate mai sunt cuptoare care nu coc uniform și necesită rotirea tăvilor. După stingerea focului, mai lăsăm blatul de tort în cuptor, câteva minute, apoi îl mai lăsăm și în formă alte câteva minute să se tempereze ușor (4-5 minute) și abia apoi desfacem pereții formei și scoatem blatul de tort. Acest blat de tort cu cacao, nu necesită praf de copt, pentru că se va dezvolta suficient, datorită bezelei reușite. Praful de copt ajută blatul să se dezvolte mai mult, dar există posibilitatea ca după scoaterea din cuptor, blatul să se lase. Eu pun puțin praf de copt, doar la blaturile în care folosesc unt, sau ciocolată topită, nucă, sau alte ingrediente solide.

Pentru sirop, fierbem apa împreună cu zahărul, până când acesta se topește, iar după stingerea focului, adăugăm esența. Pentru crema de nuci, măcinăm miezul de nucă foarte fin și îl fierbem împreună cu laptele, zahărul, scorțișoara și un praf de sare, pentru 2-3 clocote. Dăm apoi compoziția la rece, timp în care miezul de nucă se va hidrata și va îngloba tot laptele, apoi, răcită complet, o mixăm împreună cu mascarponele și o dăm la rece până în momentul folosirii. Acum, eu am pus o cutie și jumătate de mascarpone, pentru că nu am avut în frigider decât trei cutii (3 x 250 g), dar mergeau puse chiar două, pentru că a ieșit destul de fermă crema.

Pentru crema cu dulce de leche, mixăm dulcele de leche, adică DeLatte Caramelo, cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru accentuarea gustului. Și aici ar fi mers două cutii de mascarpone, deci dacă vă îndurați de un ban în plus, puneți două. Dăm crema la rece, până în momentul folosirii. Eu spun așa, pentru că ne ocupăm de prepararea cremelor, cât timp se coace blatul. După ce cremele sunt răcite, blatul și siropul, de asemeni, răcite, asamblăm tortul.

Secționăm blatul în trei părți și le așezăm pe câte un platou pentru a le însiropa. Însiropăm mai mult partea pe care o vom așeza la baza tortului, iar pe celelalte două, le însiropăm mai mult pe margini și mai puțin pe interior, ca să le putem manevra ușor. Bine, acum fiecare decide cât de însiropat vrea tortul, nouă ne place să fie mai însiropat, nu uscat. Așezăm, așa deci, prima parte din blat pe platou. Prima parte va fi, de regulă, cea de la suprafața blatului, pentru că nu este chiar dreaptă, iar ultima cea de la bază, care este nivelată perfect. Peste prima parte de blat, întindem 3/4 din crema de nucă și o nivelăm frumos cu spatula de tort, ușor umezită. Așezăm peste ea, partea de blat de la mijloc, întindem 3/4 din crema caramel, adică cea cu dulce de leche și o acoperim cu ultima parte de blat. Așezăm pereții detașabili ai formei de copt și îi închidem în jurul tortului, pentru a se așeza frumos și îl dăm la rece, până pregătim bandoul de ciocolată.

Pentru bandoul de ciocolată, topim ciocolatele, separat, cu cîte o linguriță de frișcă lichidă, la microunde sau pe baie de aburi și trasăm divese forme, cu ele, pe o hârtie de copt, decupată după circumferința tortului, respectiv, înălțimea lui. Eu am folosit un creion pentru decorare, dar...m-am cam chinuit, însă zic eu că a meritat efortul. Lăsăm ciocolata să se întărească ușor pe hârtia de copt, apoi o așezăm de jur împrejurul tortului, cu hărtia de copt cu tot. Dăm din nou tortul la rece până se întărește bine ciocolata, apoi îndepărtăm, ușor, hârtia de copt. Ornăm tortul deasupra cu cremele oprite și ornamentele de ciocolată. Blatul de tort se va secționa mai bine a doua zi, la fel și tortul, este recomandat să stea cel puțin o jumătate de zi la frigider, sau chiar de pe o zi pe alta.

Repet, acest tort cu cremă de nuci și dulce de leche, a ieșit chiar perfect la gust, cremele fiind fine și deosebite și vi-l recomand cu mare drag!  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu crema de nuci si dulce de leche - reteta cu nr 800" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (40)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Dana

Postat de Constelatialeu

Desert tort Dana

Blatul : L-am facut cu o zi inainte. Albusurile se scot de seara din congelator si se lasa sa se dezghete pana dimineata. Se pun intr-un bol cu putina sare si se mixeaza pana nu mai cad de pe tel,...

Citeste continuarea

Tort de biscuiti cu jeleu de fructe de padure

Postat de timea

Tort de biscuiti cu jeleu de fructe de padure

Rupem biscuitii intr-un castron. Amestecam cu nuca si cu cacaua. Turnam treptat laptele amestecam si adaugam esenta de rom. Ciocolata o topim pe baie de aburi si o adaugam peste compozitia de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.05.2017, 11:41
Felicitari, Merisor, artista noastra hanicuta si sensibila
la 25.05.2017, 11:45
Un tort minunat si cu siguranta delicios! Trebuie incercat leche asta ca tare laudat e! Felicitări pentru numarul de retete, una mai frumoasa decat cealalta!
la 25.05.2017, 11:53
frumos
La cat mai multu retete minunate!
la 25.05.2017, 12:09
Ce tort frumos si bun , la cat mai multe retete frumoase
la 25.05.2017, 12:16
Mulțumesc, Ancuța drăguța!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking