Desert tort cu mousse si jeleu de zmeura

Postat de momo121 in Torturi
11 Ian 2021 | 2997 vizualizari
Desert tort cu mousse si jeleu de zmeura

"Retete festive de iarna" Este un tort facut de ceva timp, l-am gasit printre retetele din blog si care mi-a scapat sa nu vi-l arat si voua, dar iata ca i-a venit randul! :D

Ingrediente

  • Pentru blat (tava 26cm):
  • 5 oua
  • 150g zahar
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • 130g faina
  • 20g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • Sirop:
  • 1 cana cu apa
  • zahar dupa gust
  • 1 lingura crema whisky Bailey's
  • esenta de vanilie
  • Pentru jeleul de zmeura:
  • 300g piure de zmeura indulcit (coulis)
  • 2 foi si jumatate de gelatina
  • Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
  • 170g ciocolata cu lapte
  • 100ml lapte
  • 2 foi de gelatina
  • 200ml frisca lichida
  • 1 lingura zahar pudra vanilat
  • Pentru mousse-ul de whisky:
  • 2 galbenusuri
  • 50 g zahar
  • esenta de vanilie dupa gust
  • 200 ml lapte
  • 3 foi de gelatina sau 5 g gelatina granule + apa rece
  • 100 ml crema de whisky Bailey's
  • 250 g smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar pudra
  • Decor:
  • 200ml smanatana pentru frisca
  • 1 lingura cu varf smantana 30% grasime
  • 3 linguri zahar pudra vanilat
  • 100g ciocolata cu 52%cacao
  • 60 unt
  • Flori comestibile din comert
  • martipan verde facut frunze
  • creion de scris alb

Mod de preparare

Pentru blat:
     Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem putina esenta de rom,  iar la final faina, cacaua si praful de copt cernute.
     Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 26cm.
     Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea.
     Cand s-a racit il taiem in 2 felii egale pe orizontala.

Siropul: 
     Incalzim apa cu zaharul si cele 2 arome pana ajunge la punctul de fierbere si zaharul s-a topit.

Pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:

       Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
       Ciocolata o topim impreuna cu laptele, adaugam foile de gelatina si lasam sa ajunga la temperatura camerei.
      Mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi o amestecam cu ciocolata si omogenizam.

Pentru jeleu:
    Punem foile de gelatina la hidratat in apa rece.
     Incalzim piureul de zmeura atat cat sa fie suportabil la deget, apoi adaugam gelatina hidratata si omogenizam.
    Lasam sa ajunga la temperatura camerei.

Pentru mousse-ul de whisky:
     Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
 Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc.
Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
     Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat.
     Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
     Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.

Asambalare:
      Pe un platou (eu am pus pe unul rotativ) punem prima foaie de blat, asezam din nou inelul detasabil de la tava, insiropam bine si peste turnam mousse-ul de ciocolata cu lapte.
     Dam la frigider pana se intareste (10-15 minute), pe urma luam un inel detasabil de la o tavita mica (eu am avut de 12,5 cm) pe care am pus-o in centrul tortului, apoi in interior am tunat pireul de zmeura racit si dam din nou tortul la frigider pana de intareste jeleul (dureaza circa 2 ore).
     Dupa acest timp scoatem cu grija inelul din jurul jeleului si peste turnam ultimul mousse, cel de whisky. Dam la frgider pana a doua zi.

Decor:
      Intr-un bol punem smanatana pentru frisca, smantana si zaharul pudra si mixam la mitexa medie pana obtinem o frisca ferma si aerata.
Invelim tortul in frisca, apoi il glazuram.
     Topim ciocolata impreuna cu untul, iar cand ajunge la temperatura camerei turnam peste tort si lasam sa cada usor pe margini.
Decoram dupa bunul plac!
     Noi am sarbatorit o prietena si i-am scris numele, voi puteti decora cum doriti!
Sper sa va fie de ajutor!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu mousse si jeleu de zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort de Martisor

Postat de momo121

Desert tort de Martisor

Pentru blat:      Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu...

Citeste continuarea

Desert tort cu zmeura si whisky

Postat de momo121

Desert tort cu zmeura si whisky

Pentru Blat:  Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu praful de sare, pe urma punem zaharul si mixam usor pana se topeste, apoi adaugam galbenusurile unul cate unul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.01.2021, 17:04
Ce frumos si delicios!
la 11.01.2021, 17:42
Minunat!
la 11.01.2021, 17:49
Frumos!
la 11.01.2021, 17:52
la 11.01.2021, 18:03
Foarte bun!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking