Desert tort Dobos

Postat de Oana in Torturi
16 Noi 2017 | 13069 vizualizari

Celebrul tort unguresc Dobos a fost prezentat de cofetarul Dobos C. Jozsef la expozitia din Budapesta din 1885 si a fost gustat de Imparatul Franz Josef  I impreuna cu imparateasa Sissi. Daca vrei sa faci acest tort cu ciocolata si décor de zahar ars reteta video te va ajuta sa iti iasa perfect.        

Ingrediente

Foi:

  • 6 oua
  • 100 gr zahar pudra
  • 100 gr faina
  • un praf de sare
  • 35 gr unt topit
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Crema:

  • 4 oua
  • 200 gr zahar pudra
  • 35 gr cacao
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 300 gr unt 82% grasime
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Glazura zahar ars:

  • 150 gr zahar
  • 1 lingurita otet
  • 20 gr unt

Mod de preparare

Foi: Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat jumatate din zaharul pudra si mixeaza pana obtii o bezea tare. Mixeaza apoi  galbenusurile cu restul de zahar pudra pana se umfla si se albesc. Adauga vanilia. Amesteca galbenusurile peste albusuri, adauga si untul topit si racit si amesteca usor cu spatula. La final adauga faina cernuta treptat si amesteca usor cu spatula, de jos in sus.

 Incalzeste cuptorul la 160 de grade C si tapeteaza cu hartie de copt o tava rotunda de 20 cm diametru. Daca ai doua tavi, va merge si mai repede. Poti folosi si tava de la aragaz si desenezi cercurile pe hartie de copt.

Pune in fiecare tava cate un polonic cu aluat, niveleaza usor pana obtii o foaie de 0.5 cm grosime. Coace foile la 160 de grade C, pentru 5-6 minute, pana se rumenesc usor. Scoate foile cu tot cu hartia de copt pe un tocator si lasa-le la racit, apoi coace in continuare pana termini aluatul. La final vei avea 6 foi.

Desprinde usor hartia de copt de pe spatele foilor si lasa-le la racit. Ultima foaie pastreaz-o pentru décor.

 Crema: Mixeaza ouale intregi cu zaharul pudra intr-o craticioara cu fund dublu. Pune craticioara pe foc, la bain-marie si mixeaza la viteza mica pana se dizolva zaharul si crema se ingroasa putin. Opreste focul si adauga ciocolata topita si omogenizeaza crema. La final adauga vanilia. Lasa crema sa se raceasca.

Mixeaza apoi untul moale, la temperatura camerei cu cacaua si amesteca-l la final cu crema de ciocolata racita. Pune cate o lingura de crema in castronul cu unt si amesteca usor, ca sa nu se taie. Mare atentie, trebuie sa fie la aceeasi temperatura si sa nu mixati prea mult. Lasa crema la frigider pana pregatesti glazura.

 Glazura: Amesteca zaharul cu o lingurita de otet si pune craticioara pe foc mic pana se topeste zaharul si incepe sa se caramelizeze. Cand caramelul este lichid, ia craticioara de pe foc, adauga untul si omogenizeaza. Vei obtine o glazura fina. Inainte de a turna glazura peste blat, unge lama unui cutit bine ascutit cu unt, sa fie pregatit. Pune blatul de tort pe o hartie de copt si rastoarna deasupra caramelul lichid. Intinde-l repede pe toata suprafata. Voi imparti blatul in sferturi si apoi in 12 triunghiuri. Trasez repede triunghiuririle, apoi le tai cu cutitul.

*(Restul de caramel pune-l pe o hartie de copt si dupa ce s-a racit piseaza-l si poti decora marginile tortului cu el)

 

Asamblare:

*( Ca sa nu murdaresc marginile platoului, voi pune de jur imprejur niste fasii de hartie de copt si le scot la final, dupa ce am decorat tortul.)

Pune pe un platou o foaie de tort, pune deasupra 2-3 linguri de crema si intinde in strat subtire pe toata suprafata. Pune deasupra a doua foaie, iar crema si tot asa pana termini toate foile. Imbraca tortul in crema ramasa si pastreaza si 2-3 linguri pentru décor. 

*(Intinde cu spatula zimtata)

Cu ajutorul unui posh decoreaza in mijloc si de jur imprejurul tortului, iar deasupra pune triunghiurile de blat cu glazura de zahar ars. Asaza-le cu grija, usor inclinate si decoreaza marginea tortului cu zaharul ars zdrobit.

 

Pune tortul la frigider 2-3 ore, apoi il poti taia.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert Tort Dobos

Postat de Oana

Desert Tort Dobos

Foi : Separa albusurile de galbenusuri. Pune un praf de sare peste albusuri si mixeaza pana se intaresc. Adauga apoi treptat zaharul pudra, pana obtii o bezea tare. Pune apoi cate un galbenus de...

Citeste continuarea

Desert tort dobos a la Oana

Postat de Corina33

Desert tort dobos a la Oana

Intai pregatim foile : se separa albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam treptat zaharul pudra, zaharul vanilat, iar la sfarsit galbenusurile si untul topit...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.11.2017, 19:14
Ce bine arată!
la 16.11.2017, 19:20
Frumos
la 16.11.2017, 19:30
la 16.11.2017, 19:35
imi place mult!
la 16.11.2017, 19:39

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking