Desert tort Elena

Postat de ancutsa in Torturi
21 Mai 2020 | 2088 vizualizari
Desert tort Elena

Dacă am tot pregătit pentru ai mei torturi cu ciocolată, acum a venit și rândul meu să pregătesc ceva pe gustul meu: un tort de vară, ușor, răcoritor, cu blat de vanilie și apă din flori de portocal, cu multă frișcă și căpșuni proaspete, fructele mele preferate. Dedic acest tort tuturor sărbătoriților care poartă numele Sfinților Constantin și Elena.

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 ouă M,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 110 ml ulei,
  • 40 ml apă rece,
  • 7 linguri făină,
  • 1 linguriță apă din flori de portocal,
  • 5 g pudră de vanilie Bourbon,
  • Pentru sirop:
  • 300 ml apă,
  • 5 ml îndulcitor,
  • 1 linguriță apă din flori de portocal,
  • Pentru crema cu căpșuni:
  • 250 g cremă mascarpone,
  • 300 ml frișcă lichidă,
  • 5 g zahăr vanilat Bourbon,
  • 100 g căpșuni proaspete,
  • Pentru decor:
  • 150 ml frișcă lichidă,
  • 30 g cuvertură de ciocolată albă,
  • Un vârf de cuțit pudră de vanilie Bourbon,
  • ½ linguriță colorant natural pudră galben,
  • ½ linguriță colorant natural pudră verde,
  • 2 lingurițe apă fierbinte,
  • 1 lingură suc de sfeclă roșie,
  • căpșuni proaspete, după gust,
  • fulgi de migdale blanșate, după gust

Mod de preparare

 

 Blatul:

Se bat spumă albușurile cu un praf de sare și îndulcitorul, apoi când spuma a căpătat consistență, se adaugă gălbenușurile, apa, dar și apa din flori de portocal și uleiul. Se adaugă pudra de vanilie, praful de copt și făina, de aici amestecând cu o spatulă, ușor, ca să nu desumflăm compoziția.

Se toarnă compoziția într-o formă de copt rotundă ( o cratiță pe care o folosim numai la torturi sau o formă rotundă cu inel detașabil), pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 26 de minute (sau până trece testul scobitorii) și se lasă la răcit.

 

Siropul:

Se fierb, pe foc mic, aprox 5 minute, apa cu îndulcitorul și apa din flori de portocal. Se lasă la răcit.

 

Crema cu căpșuni:

Se spală căpșunile, se usucă pe șervete de bucătărie, se taie cubulețe.

Se bat cu mixerul, într-un bol înalt, crema mascarpone, frișca lichidă, până se obține o cremă mătăsoasă.

Se dă deoparte jumătate din cremă, se lasă albă pentru decor.

În cealaltă jumătate din cremă se adaugă zahărul vanilat Bourbon și căpșunile pregătite mai devreme, dar nu toate, ci se mai păstrează câteva și pentru decor.

 

Montare:

Se taie blatul în două foi și se însiropează.

Se umple cu crema cu căpșuni.

Se îmbracă tortul în crema albă păstrată deoparte.

Pentru efectul de cutie de flori, se îmbracă tortul cu încă un strat de cremă albă pe laterale, dar numai unde vin blaturile, nu și în dreptul cremei, se poate chiar nivela / rașcheta aici. În felul acesta, aici, unde am creat acest spațiu, vom adăuga florile.

 

Decor:

Se pregătește un ganche alb: se topește pe baie de abur cuvertură de ciocolată albă, se lasă la răcorit. Se bate cu mixerul frișca lichidă, până capătă o consistență cremoasă. Se adaugă frișca peste ciocolată, dar nu toată odată, ci puțin câte puțin, amestecând mereu cu o linguriță.

Se pregătesc coloranții: la fiecare ½ linguriță de colorant tip pudră se adaugă 1 linguriță de apă fierbinte, amestecând bine. Pentru roșu, am folosit suc de sfeclă roșie. Pentru culoarea piersicii, eu am amestecat galbenul pudră direct cu sucul de sfeclă roșie.

Apoi crema se împarte în bolurile cu coloranți, mixând după plac.

Se decorează tortul cu flori. În spațiul creat pe laterală, iar pe capac se face o inimioară din cășunile păstrate mai devreme, fulgi de migdale și floricele.

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/05/tort-elena.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Elena" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Tort cu mousse de ciocolata alba si afine

Postat de alexandra_marcu

Tort cu mousse de ciocolata alba si afine

BLATUL: Incepem prin a separat albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga treptat cate o lingura de zahar. Galbenusurile se amesteca cu un praf de sare si se pun pun...

Citeste continuarea

Tort cu mousse de capsuni

Postat de rocsi_1612

Tort cu mousse de capsuni

Intai de toate punem capsunile la decongelat. Blatul: Eu fac foile de blat separat mereu, acum voi alegeti daca coaceti blatul intreg sau foile rand pe rand. Mixam 3 albusuri spuma cu un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.05.2020, 19:11
La multi ani !
la 21.05.2020, 19:48
la 21.05.2020, 19:51
Ce tort frumos! La multi ani!
la 21.05.2020, 20:23
La multi ani cu bucurii si sanatate!
la 21.05.2020, 20:29

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking