Desert tort Steliana

Postat de ancutsa in Torturi
26 Noi 2017 | 2129 vizualizari
Desert tort Steliana

Pentru onomastica surorii mele, am pregătit un tort cu nucă, cremă cu alune de pădure, ciocolată, frişcă şi alune de pădure glazurate.

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 ouă
  • un vârf linguriţă sare
  • 4 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 7 linguri nucă măcinată
  • un plic praf de copt
  • pentru crema cu alune de pădure:
  • 3 gălbenuşuri
  • 300 ml lapte
  • 3 linguri zahăr
  • 2 linguri făină
  • 100 g unt
  • Un plic zahăr vanilat Bourbon
  • 1 lingură alune de pădure rumenite şi măcinate
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • 400 ml apă
  • 3 linguri zahăr
  • Esenţă de rom după gust
  • pentru glazura de ciocolată:
  • 100 g ciocolată asortată (albă, cu lapte şi amăruie din fiecare după gust)
  • 2 linguri frişcă
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • 200 ml frişcă lichidă
  • Zahăr colorat (galben)
  • Câteva alune de pădure
  • Puţină glazură de ciocolată

Mod de preparare

 

Blatul:

Se bat cu mixerul albuşurile împreună cu un praf de sare şi, când începe să se formeze spuma, se adaugă zahărul, amestecând bine. Se adaugă gălbenuşurile unul câte unul, apoi praful de copt, făina şi nuca, amestecând de acum cu o spatulă de jos în sus, astfel încât să rămână aerată. Se toarnă într-o cratiţă rotundă, pregătită cu foaie de copt, se dă la cuptorul preîncălzit, aprox 35 de minute, la foc mic. Se lasă la răcit.

 Siropul:

Se prepară siropul cu apa şi zahărul, se lasă sa fiarbă 5-10 minute, se dă de pe foc şi se adaugă esenţă de rom după gust. Se lasă la răcit.

 Crema cu alune de pădure:

Într-o crăticioară, se amestecă bine cu telul gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi făina, turnând laptele cald în fir subţire. Se fierbe pe foc mic până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă untul şi alunele rumenite şi măcinate şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.

 Pentru alunele glazurate de pe tort:

Se rumenesc câteva alune de pădure, într-o crăticioară, cu puţină sare, fără ulei. Se lasă la răcit, se curăţă de pieliţe.

 

Glazura de ciocolată:

Se topeşte ciocolata asortată (albă, cu lapte şi amăruie, din fiecare după gust) într-o crăticioară, pe baie de abur. Se lasă un pic la răcit cât să o suporţi la deget. Se dau alunele prin ciocolată topită şi se dau la frigider până când vor fi folosite la decor.

Se bate frişca lichidă până devine consistentă.

Apoi se amestecă ciocolata rămasă cu frişcă bătută, mai multă sau mai puţină, în funcţie de consistenţa dorită. Eu am pus 2 linguri de frişcă.

 

Asamblare  şi Decor:

Se taie blatul şi se însiropează. Se umple cu crema de alune de pădure. Se îmbracă tortul în glazura de ciocolată, se ornează cu flori din frişcă şi alunele glazurate, se presară zahăr colorat.

Se dă la rece până la servire.

 

Porţii: 15

Timp total: aprox 3h 30min

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/11/tort-steliana-2017.html 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort Steliana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola

  Acest Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola este foarte gustos și te cucerește prin savoare și aromă.

citeste mai mult
Sandwich cu mușchi de vită și gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate

Retete similare

Reteta de tort de Sf.Gheorghe

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort de Sf.Gheorghe

Iata cum se prepara Reteta de tort de Sf.Gheorghe Blat : Am separat albusurile de galbenusuri, albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare, am adaugat zaharul si am...

Citeste continuarea

Tort cu dulceata de trandafiri

Postat de Ina

Tort cu dulceata de trandafiri

Caramelizam 4 linguri de zahar in cratita in care vom coace bezeaua. ( Eu am folosit tava cu pereti detasabili, in care am pus hartie de copt, asa ca am caramelizat zaharul separat, apoi l-am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2017, 19:02
Foarte frumos! Ai făcut tort de Sfântul Stelian... La mulți ani, sărbătoriților!
la 26.11.2017, 19:02
la 26.11.2017, 19:11
Super!
la 26.11.2017, 19:23
Rodica, iti multumesc foarte mult!!
la 26.11.2017, 19:23
Xana,

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking